Χαρδαλιάς: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες»

Από σήμερα Παρασκευή αρχίζει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθύμισε ότι το βράδυ η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και μετακίνησης με κατοικίδιο.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες» είπε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει από το βράδυ

Αφού έκανε σύσταση να αποφύγουμε τις απαραίτητες μετακινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η μετακίνηση το βράδυ γίνεται ως εξής:

  • Με βεβαίωση εργαζομένου ή SMS 1 και 6
  • Προσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.
  • Delivery επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, το take away επίσης, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί το βασικό λόγο μετακίνησης
  • Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό
  • Όχι άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων, ατομική άσκηση σε συνθέσεις ως 3 άτομα.

Παπαευαγέλου: Για ακόμα μια μέρα, Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα 

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, για ακόμα μια μέρα, Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας για ακόμη μια μέρα.

Όπως είπε, 697 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 725 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον στη Λάρισα εντοπίστηκαν 197, στην Πέλλα 148 και στη Μαγνησία 103.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η διασπορά κρουσμάτων είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, όπως εξήγησε η ίδια, αναφέρουμε αύξηση νοσηλευμένων τις επόμενες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμα, η ίδια επισήμανε ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν στην Θεσσαλονίκη.

«Βλέπουμε έξαρση σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει»

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε στη συνέχεια.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα (Κρήτη, Φωκίδα, Μεσσηνία, Μυτιλήνη), επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Δείτε επίσης: Έξαρση της πανδημίας στην Κρήτη και σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει έως τώρα – Το αποδίδουν στην ελαιοσυγκομιδή

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων

«Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα» είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι στην «φούσκα» μας, δηλαδή σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί