Το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τα κρούσματα κορονοϊού στο νοσοκομείο.

Ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τα κρούσματα κορονοϊού στο νοσοκομείο.

Δείτε: Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου: 13 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ έχουν νοσήσει τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Η ανακοίνωση του σωματείου

Αναστάτωση επικράτησε την Παρασκευή στο ΠΑΓΝΗ, αφού άλλος ένας εργαζόμενος βγήκε θετικός στον SARS-CoV-2. Πρόκειται για ιατρό, ο οποίος την ίδια μέρα (πριν διαγνωσθεί) πραγματοποίησε τακτικό χειρουργείο, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες είχε εξετάσει δεκάδες ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο και είχε κάνει επίσκεψη σε νοσηλευόμενους της κλινικής του. Ασαφές παραμένει ακόμη αν και πόσοι συνάδελφοί του θα βγουν σε καραντίνα, πάντως (μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής) μόνο ένας είχε αποφασιστεί να βγει σε καραντίνα, ενώ σε επαφή είχαν έρθει δεκάδες εργαζόμενοι στο χειρουργείο, στα ιατρεία και στην κλινική. Αμφίβολο είναι επίσης αν γίνεται ιχνηλάτηση των ασθενών που ήρθαν σε επαφή με το γιατρό. Απολύμανση θα γίνει -μετά από πίεση των εργαζομένων- μόνο στο γραφείο γιατρών της κλινικής του, στη χειρουργική αίθουσα και σε χώρο ανάπαυσης του χειρουργείου, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί απολύμανση σε θαλάμους της κλινικής, στους άλλους χώρους του χειρουργείου ούτε στο εξωτερικό ιατρείο.

Το συμβάν αυτό προστέθηκε στα άλλα οκτώ κρούσματα εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ που έχουν διαγνωστεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Λίγοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε καραντίνα σε σχέση με αυτούς που εκτίθενται, αφού (βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ) η έκθεσή τους δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου, αν φορούσαν μόνο απλή μάσκα χωρίς λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό (οφθαλμική προστασία, ποδιά) κατά την επαφή με κρούσμα (ακόμη κι αν το κρούσμα δεν φορούσε μάσκα κατά την επαφή). Π.χ. οι νευρολόγοι που εξέταζαν και οι νοσηλεύτριες που έκαναν αναρροφήσεις σε ασθενή της νευρολογικής κλινικής τις μέρες που προηγήθηκαν της διασωλήνωσής του (μετά από την οποία διαγνώσθηκε με COVID-19) δεν βγήκαν σε καραντίνα και συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να υποβληθούν σε τεστ. Ακόμη και όσοι επαγγελματίες υγείας βγαίνουν καραντίνα μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση επιστρέφουν στην εργασία (εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και το τεστ είναι αρνητικό) μετά από 7 μέρες, ενώ για τις στενές επαφές στον υπόλοιπο πληθυσμό συνιστάται από τον ΕΟΔΥ καραντίνα 14 ημερών.

Η πραγματική αιτία για την παραμονή στην εργασία υγειονομικών που είναι στενές επαφές κρουσμάτων είναι οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Π.χ. στο ΠΑΓΝΗ οι κενές θέσεις προσωπικού ξεπερνούν τις 600, ενώ τα κενά σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000.

Λόγω υποστελέχωσης, η απουσία υγειονομικών με αναρρωτικές άδειες, καραντίνα, άδειες ευπαθών ομάδων, ρεπό κοκ. αυξάνει την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων και προκαλεί διαταραχή ή και κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων. Π.χ. η πρόσφατη 7ήμερη καραντίνα 5 νοσηλευτριών των τακτικών ιατρείων μετά από επαφή με κρούσμα συναδέλφου τους έχει σαν αποτέλεσμα μία νοσηλεύτρια να καλύπτει 2 -3 ιατρεία ταυτόχρονα, ενώ κάποια ιατρεία θα λειτουργούν χωρίς νοσηλευτική κάλυψη.

Οι ελλείψεις προσωπικού και ΜΑΠ αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που περιορίζει τις δαπάνες για την υγεία στα όρια των αντοχών της οικονομίας. Η συνεχής επίκληση στην (υπαρκτή) ατομική ευθύνη εξυπηρετεί την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών για την ανεπάρκεια μέτρων «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια των οκτώμιση μηνών της πανδημίας.

Δεν αποδεχόμαστε το «τζογάρισμα» της υγείας μας στο όνομα της εξοικονόμησης κονδυλίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας. Διεκδικούμε:

  • να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
  • να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές υγείας.
  • να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές.
  • να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού.
  • μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα.
  • να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ΜΑΠ.
  • ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Καλούμε τους υγειονομικούς να συμμετέχουν -από κοινού με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους- στον κοινό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών.

 Για το Δ.Σ.
Ο ΠρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας
 
Βρύσαλης ΔημήτρηςΚοκοβάκης Γρηγόρης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί