Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος

Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο Χερσονήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, πραγματοποίησε περιοδεία την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις πληγείσες περιοχές από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ επί ποδός βρίσκονται και σήμερα οι κομματικές δυνάμεις στην περιοχή λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το δήμο Μινώα, όπου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ακόμη και ολική καταστροφή σε καλλιέργειες και θερμοκήπια. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, άνθρωποι κινδύνευσαν στο Καστέλι, στο Θραψανό και στους Αποστόλους αλλά  και στα γύρω χωριά από τους μεγάλους όγκους νερού που κατέκλισαν την Πεδιάδα. Στην περιοχή των Γωνιών τεράστιοι όγκοι νερού κατέκλυσαν το Φαράγγι της Ρόζας και τα χωριά Γωνιές, Αβδού και Ποταμιές, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και τεράστιες απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Δρόμοι εξαφανίστηκαν, καταστράφηκαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, πνίγηκαν εκατοντάδες ζώα, περιουσίες χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τον τεράστιο όγκο νερού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε στην συζήτηση με τους κατοίκους πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι συνέπεια των έργων κατασκευής του νέου αεροδρομίου, της αποψίλωσης της περιοχής αλλά και της παντελούς απουσίας των αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης των ομβρίων υδάτων. Αναδείχτηκαν οι σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων που σχεδίασαν και υλοποιούν το έργο του νέου αεροδρομίου της περιφέρειας Κρήτης και των δημοτικών αρχών του Δήμου Μινώα. Ακόμη, είναι φανερές οι συνέπειες στην περιοχή από την αλλαγή χρήσης γης και η αλλοίωση του ανάγλυφου της περιοχής, που έχει μετατραπεί σε απέραντο εργοτάξιο για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ίδια και πιο επικίνδυνη εικόνα επικρατεί σήμερα στο δήμο Χερσονήσου, με τον λαό να περνάει μεγάλη δοκιμασία, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στο λαϊκό βιός ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέχρι τη θάλασσα. Οι τραγικές αυτές εικόνες είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας τεχνικών έργων και μέριμνας για αντιπλημμυρικά έργα. Ο λαός της περιοχής να καταδικάσει τη πολιτική των αρμόδιων δήμων, της περιφέρειας, συνολικά των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού που βάζουν στη ζυγαριά «κόστους-οφέλους» την ανθρώπινη ζωή προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο στους εργαζόμενους, στους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες που έχουν πληγεί.

Με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων- Περιφέρειας- δήμου Χερσονήσου να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να εξασφαλιστεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές. Να δοθούν οι αποζημιώσεις των πληγέντων και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν πριν να ξανά ζήσουμε τέτοιες στιγμές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί