Περιφέρεια Κρήτης: Δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης για τους υποψήφιους θετούς γονείς

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει  θερμά το στόχο  «μια  οικογένεια για κάθε παιδί»  που στερείται – μόνιμα ή προσωρινά – οικογενειακό περιβάλλον, προωθώντας τους θεσμούς παιδικής προστασίας της Υιοθεσίας και Αναδοχής, οι οποίοι διασφαλίζουν την οικογενειακή αποκατάσταση κάθε παιδιού.

H Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής  Ενότητας  Ηρακλείου και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, σεβόμενοι τα αιτήματα των υποψήφιων θετών γονέων,  ακόμα και μέσα στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία,  οργάνωσε και ξεκινάει το Β’ Κύκλο Εκπαίδευσης, με την πρώτη ομάδα συμμετεχόντων υποψηφίων θετών γονέων, σύμφωνα με το ισχύων νομικό πλαίσιο (ΦΕΚ 4538/18 και ΦΕΚ 4489/18).

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η διαδικασία της εκπαίδευσης των υποψηφίων θετών γονέων, αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία συνταιριάσματος με τα παιδιά προς Υιοθεσία.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά σήμερα, 10/11/2020 και ολοκληρώνεται στις 18/12/2020.  Απευθύνεται στους υποψήφιους θετούς γονείς που έχει αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού μέσω του θεσμού της υιοθεσίας, από τους αρμόδιους Φορείς Εποπτείας και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων.  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε συμμετέχοντα υποψήφιο θετό γονέα για την  εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια 30 ώρες και καλύπτει 6 Θεματικές Ενότητες που αναμένεται να βοηθήσουν τους υποψήφιους θετούς γονείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων θετών γονέων ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή βρεφών, παιδιών και εφήβων, ηλικίας από 0-18 ετών και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που μπορεί να προκύψει και που μπορεί να σχετίζεται με την υιοθεσία. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβουν μέρος ως εκπαιδευτές επαγγελματίες, με σημαντική εμπειρία στο χώρο της Παιδικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ηρακλείου, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, καθώς και έγκριτοι νομικοί και ψυχολόγοι. Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αναφέρονται σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του Παιδιού, σε θέματα που αφορούν στην ψυχική του ανάπτυξη κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί