Αλλαγές στα σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα απαγορεύεται να πωλούν στο lockdown

Υπεγράφη από τον Άδωνι Γεωργιάδη η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία από τα σούπερ μάρκετ για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Δείτε επίσης: Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τα σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του ΣΚΑΪ, ότι στόχος είναι να μην δημιουργούνται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης. 

Παράλληλα, εξετάζεται το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία ώστε να στηριχθεί ο κλάδος του βιβλίου, ενώ στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τρίτη στις επιτροπές της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που θα δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00.

Σε ό,τι αφορά στα είδη που απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην απόφαση αναφέρονται οι εξής Κωδικοί Αριθμού Δραστηριότητας:

  1. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
  2. λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
  3. λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
  4. λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,
  5. λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,
  6. λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,
  7. λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
  8. λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
  9. λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και
  10. ιλιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα έχουν καταθέσει ερώτηση 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητώντας περιορισμούς στην λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου, τα σούπερ-μάρκετ θα συνεχίσουν την λειτουργία τους, με διευρυμένα μάλιστα ωράρια.  Ενώ μαζί με την κάλυψη των επιβεβλημένων αναγκών του γενικού πληθυσμού σε τρόφιμα κλπ. τα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε και διαρκή αγαθά όμως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές κοκ. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώλησή ανάλογων προϊόντων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η επίδραση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς του εμπορίου, με τις επιχειρήσεις ένδυσης και βιβλίου να είναι από τις πρώτες πληγωμένες. Ενώ οι τάσεις ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων ομίλων στην εμπορία τελικών καταναλωτικών αγαθών, έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για τις πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτάνε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αν σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να περιοριστούν οι τάσεις συγκεντροποίησης του εμπορίου σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν παρατηρηθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί