ΚΚΕ Κρήτης: Για άλλη μια φορά μετά από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο προκαλούνται βιβλικές καταστροφές

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου και τους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου:

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές του Οροπεδίου Λασιθίου, των Γωνιών και της ευρύτερης περιοχής του Καστελιού θυμίζουν έντονα τις τραγικές εικόνες στον δήμο Πλατανιά του νομού Χανίων το 2018.

Για άλλη μια φορά μετά από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο προκαλούνται βιβλικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, δρόμοι οικισμών γίνονται ποτάμια και χάνονται περιουσίες, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο κάτω από τόνους λάσπης και νερού.

Η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση διεκδικώντας άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε καλλιέργειες, οικοσκευή, μηχανήματα και ζωικό κεφάλαιο και καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών και γενικά λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για τις κακοκαιρίες που έρχονται το επόμενο διάστημα και επιπλέον άμεση δρομολόγηση των απαραιτήτων υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Ωστόσο χρειάζεται να βγουν και πολιτικά συμπεράσματα για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού συνολικά, της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων και να καταδικαστεί η τακτική που ακολουθούν ακόμα και σήμερα, να πετούν το «μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν μπορεί ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός να παίρνει μέτρα πρόληψης ακόμα και για το χειρότερο σενάριο.

Πόσο μάλλον που τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου και οι κατολισθήσεις στον δρόμο  Γωνιές – Κερά – Οροπέδιο Λασιθίου δεν είναι καινούρια φαινόμενα, συμβαίνουν χρόνια τώρα.

Ενώ υπάρχουν  καταγγελίες για τις σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές , στην απορροή του φράγματος Αποσελέμη που οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές και είναι χαρακτηριστικές και για το πώς κατασκευάζονται και τα πιο σύγχρονα έργα. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και την μη πρόβλεψη αντιπλημμυρικών έργων κατά την κατασκευή του, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για την ύπαρξη μελετών στην  φάση της λειτουργίας του.

Όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δήμοι θα προχωρήσουν σε κάποια ημίμετρα αποκατάστασης των ζημιών και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο και σε περιορισμένο αριθμό κατοίκων.

Αυτή είναι η πολιτική τους που υπηρετεί  την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που θεωρούν αυτά ακριβώς τα έργα ως κόστος που πλήττουν την κερδοφορία τους, μη επιλέξιμα σε επίπεδο ΕΕ.

Την ίδια στιγμή που η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν την δυνατότητα να κατασκευάζονται υποδομές για να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες για φτηνό ποιοτικό νερό για την ύδρευση και την άρδευση. Όμως αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν πράξη μόνο σε σύγκρουση με τα κέρδη του κεφαλαίου, με την πάλη για μια οικονομία για την ευημερία των πολλών.

Για αυτές τις δυνατότητες και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών  σήμερα  χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των διεκδικήσεων των κατοίκων και θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην βουλή, την περιφέρεια και τους δήμους άμεσα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί