Φασισμός Α.Ε. – Το ιστορικό ντοκιμαντέρ

Εάν ο Nietzsche είχε δίκιο ότι η αξία ενός ανθρώπου μετριέται με το πόση αλήθεια μπορεί να σηκώσει, οι επαγγελματίες της Ιστορίας οφείλουμε να διαβλέπουμε το εθνικό με όχημα το παγκόσμιο αλλά και το τοπικό. Ο ανώνυμος μετανάστης και ο Έλληνας Παύλος Φύσσας θα ήτανε αγκαλιά με τις οικογένειες τους, εάν δεν υπήρχανε λόγοι πολιτικής και οικονομικής ανοχής.

H Συνέντευξη του Γ. Δελαστίκ (19.9.2013)

Σκοπός εξ ορισμού κάθε ντοκιμαντέρ είναι η διδαχή του παρελθόντος. Από το άρθρο «Περί Φασισμού (και άλλων δεινών)» όπως έχει ήδη δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου Κρήτης (7.10.2020):

Ως εκπαιδευτικός, για να ευαισθητοποιήσω τους εφήβους μαθητές μου στο φαινόμενο, πρόβαλα το εμβληματικό φιλμ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. σε σενάριο του εξαιρετικού Άρη Χατζηστεφάνου. Το ντοκιμαντέρ (Λατινική:doceo, μτφρ. διδάσκω) έρχεται να μας εκπαιδεύσει στο τί συνιστά ο φασισμός ιστορικά και γι’ αυτό να μας αλλάξει την οπτική.

Πράγματι, ο φασισμός δεν είναι μονάχα ένα πολιτικό μόρφωμα, όπως πολλοί πιστεύαμε, αλλά ένα ξεκάθαρο οικονομικό μέγεθος που γεννήθηκε στη βόρεια Ιταλία την εποχή του Μεσοπολέμου. Συγκεκριμένα, ο φασισμός έχει ως λίκνο το Μιλάνο (1919) και τον εκεί Σύνδεσμο Βιομηχάνων.  Όλο το φιλμ διατίθεται δωρεάν: info-war.gr/documentaries

Η οικονομία ως αιτία του φασισμού γίνεται για πρώτη φορά ευδιάκριτη στην επιστημονική προσέγγιση του ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (Λεωνίδας Βατικιώτης, Αποστόλης Φωτιάδης, Μαργαρίτα Τσώμου), ταράζοντας τα ύδατα της ελληνικής ταξικής συνείδησης. Χωρίς τα εκκωφαντικά επιχειρηματικά ονόματα, πιθανότατα να μην είχαμε συλλάβει τα ανάλογα συμφέροντα εν Ελλάδι μετεμφυλιακά και κυρίως επί χούντας.
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ www.patris.gr

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014 και έκτοτε μας απασχολεί συχνά όταν η επικαιρότητα το ζητάει ή όταν τα θέματα υπό συζήτηση είναι ανάλογα. Οι τέσσερις σταθμοί του φιλμ είναι η γένεση του φαινομένου στο Μεσοπόλεμο, οι κατά την Κατοχή απαρχές εν Ελλάδι, η Χούντα και η Χρυσή Αυγή. Σκοπός σαφώς δεν είναι η επικέντρωση σε καμία περίοδο per se αλλά οι δημιουργοί, χωρίς ροπή σε κομματικούς εντυπωσιασμούς ή άδηλες χρηματοδοτήσεις, στοχεύανε ξεκάθαρα σε μία ολιστική προσέγγιση της δημιουργίας αυτής του καπιταλιστικού συστήματος. Διαθέσιμο εδώ: https://info-war.gr/fasismos-a-e/

Ο  φασισμός και ο ναζισμός φορώντας  το μανδύα του πολιτικού κόμματος, χωρίς καμία σαφή ιδεολογία ως πλατφόρμα παγκοσμίως, μαζί επιχειρούν τον σχετικά εύκολο προσεταιρισμό του εθνικού ή πατριωτικού αισθήματος που όλοι λίγο-πολύ φέρουμε μέσα μας ως πολίτες.  Σύμφωνα με το kommon.gr «ο φασισμός δεν μόνο μια πράξη, αλλά ο φασισμός είναι μια καθημερινή πρακτική που ξεκινάει από τη δαιμονοποίηση του διαφορετικού», όπως επισημαίνει, σε πρόσφατο άρθρο του ο κ. Θανάσης Σκαμνάκης (Ο καθημερινός φασισμός είναι εδώ 24.10.2020) όταν αναφέρεται πώς ο γερμανικός λαός στο Μεσοπόλεμο ασπάστηκε το ναζισμό.
Πηγή: KOMMONhttps://kommon.gr/politismos/item/3633-o-kathimerinos-fasismos-einai-edo-tou-thanasi-skamnaki

Τα νεοναζιστικά μορφώματα δεν εξαλείφθηκαν ούτε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, όταν η αλλαγή της ανερχόμενης σοσιαλιστικής Ελλάδας, μιας νέας χώρας στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας της ΕΟΚ αναγεννά τότε τα παράσιτα του ναζιστικού φασισμού. O φασισμός χρειάζεται ένα αντίπαλον δέον για να ελέγξει τους δημοκρατικούς πληθυσμούς.

Documentary Online

Ο νεοναζισμός κάθε εγκληματικής οργάνωσης αναδεικνύεται στην Ελλάδα που μεταβαίνει προς το σοσιαλιστικό ή το κατ΄ επίφασιν, όπως ακριβώς η Ευρώπη κατά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ομοίως, ο πρώτος φασισμός γεννάται από τα σπάργανα του σοσιαλιστή Μουσολίνι όταν εκείνος παίρνει άλλη εντολή από τους Ιταλούς Βιομηχάνους στο Μιλάνο το Μάρτιο 1919.

Ο καθημερινός φασισμός δεν είναι μόνο ο πολιτικός φανατισμός που στηρίζει το σύστημα του καπιταλισμού μέσα από το φόβο και την ιεραρχία, αλλά η στοχοποίηση του απέναντι είτε είναι ο θρησκευτικός, εθνικός ή φυλετικός Άλλος είτε ο Άλλος που διαφοροποιείται σεξουαλικά. Ο προσανατολισμός μας ταξινομεί ώστε να είμαστε όμοιοι, αλλά ως ανόμοιοι φανατικοί ή ειρηνιστές.

Το ντοκιμαντέρ για τον Παύλο Φύσσα

Η δραματοποίηση ενός ιστορικού-οικονομικού φαινομένου φανατικής και ρατσιστικής βίας με προεκτάσεις στην πολιτική ιστορία όλου του πλανήτη, εδώ για πρώτη φορά ολοκληρώνεται διεπιστημονικά και οπτικά από τη σκοπιά της δημόσιας ιστορίας. Οι δημοσιογράφοι και κοινωνικοί επιστήμονες (οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες) που συγκροτούν την ομάδα του INFO-WAR δίνουν εύγλωττα ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ υψηλής τέχνης και σημαντικής έρευνας για το λειτούργημα της ενημέρωσης, όταν η δημοσιογραφία ανέκαθεν πλήττεται ως ανεπαρκής όταν οι άνθρωποι οι ίδιοι είναι ελλιπείς ή απλώς εγκάθετοι.

Με το ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. η νέα επιστημονική δημοσιογραφία απλώς είναι στα καλύτερά της από την ερευνητική ομάδα του INFO-WAR07/11/2020, enfo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί