Αύξηση 175% στα κρούσματα σε περιοχή της Κρήτης

Με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown και τόσο τα κρούσματα σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και τις επιστημονικές αναλύσεις που καθημερινά γίνονται γνωστές να δείχνουν πως η χώρα έχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να δει σταθεροποίηση και πολύ περισσότερο μείωση στα ημερήσια κρούσματα, στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, βλέπουμε τις τελευταίες 15 ημέρες και το Λασίθι να μπαίνει με αρνητικό τρόπο στο κάδρο του περιοχών με αυξήσεις σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Αφήνοντας στην άκρη τα συνωμοσιολογικά και παντελώς αβάσιμα δημοσιεύματα από ΜΜΕ του Ηρακλείου που αγνοούν τους τρόπους με τους οποίους καταγράφει τα κρούσματα του ΕΟΔΥ,  και που εδώ και καιρό μιλούν για συγκάλυψη κρουσμάτων στο Λασίθι (θα ‘χουν τους λόγους τους προφανώς), η ουσία είναι πως τα κρούσματα στο Λασίθι αυξάνονται με το νομό πλέον να έχει ξεπεράσει τα συνολικά 50 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, και να φαίνεται μια μεγάλη αύξηση από τις 28 Οκτωβρίου και μετά.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες 14 μέρες βλέπουμε συνολικά στο νομό να καταγράφονται 30 κρούσματα τα οποία είναι περισσότερα από όσα συνολικά είχαν καταγραφεί από την αρχή της πανδημία ως τότε, ενώ συγκρίνοντας τις εβδομαδιαίες μεταβολές βλέπουμε πως η αύξηση που καταγράφεται στην εβδομάδα που τελείωσε, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη είναι της τάξης του 175%, νούμερο που φέρνει το Λασίθι στις πρώτες θέσεις πανελληνίως στο ρυθμό αύξησης.

Στοιχεία που απ’ τη μια δεν πρέπει να τρομάζουν, αφού η αύξηση είναι και αναμενόμενη αλλά και σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα είναι λίγα, απ’ την άλλη όμως γίνεται φανερό πως ο ιός κυκλοφορεί όλο και περισσότερο στην περιοχή, με την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο να φαίνονται πιο επιβαρυμένες σε σχέση με τη Σητεία.

Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 7 ημερήσιων κρουσμάτων (σε μια μέρα στην οποία συνολικά έγιναν σημαντικά λιγότερα τεστ σε πανελλήνιο επίπεδο) ελπίζουμε να αποτελέσει μια εξαίρεση και να μην δούμε τους αριθμούς αυτούς να επαναλαμβάνονται ή και να αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή όλων είναι επιβεβλημένη στο να φροντίσουν τον περιορισμό της πανδημίας, με τους τρόπους που είναι εδώ και καιρό γνωστοί, και ακόμα περισσότερο σε όσους εργάζονται ακόμα, και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το Λασίθι δεν είναι πια ένας εντελώς καθαρός νομός, ας γίνει αυτό κατανοητό σε όλους όσο είναι νωρίς.

Τα κρούσματα τις τελευταίες 2 εβδομάδες

26/10: 0
27/10: 0
28/10: 2
29/10: 3
30/10: 1
31/10: 2
1/11: 0
2/1: 1
3/11: 3
4/11: 6
5/11: 0
6/11: 3
7/11: 2
8/11: 7

Πέτρος Νικολάου, Ράδιο Λασίθι

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί