Πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό Workshop HELMEPA «Ασφάλεια στη Θάλασσα για Αλιείς»

Με τη συμμετοχή 60 επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, εκπροσώπων Λιμενικών Αρχών και εταιρειών/οργανισμών σε Ελλάδα και Κύπρο και σε συνεργασία με τη CYMEPA και τη σχολή επαγγελματικής αλιείας «ΕΝΑΛΕΙΑ», πραγματοποιήθηκε χθες, 5 Νοεμβρίου, διαδικτυακό Workshop της HELMEPA με θέμα «Ασφάλεια στη Θάλασσα για Αλιείς».

Το Workshop αποτελεί μέρος του 3ετούς (2019-2022) προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική́ Μεσόγειο» που υλοποιεί η HELMEPA σε συνεργασία με τα Εταιρικά Μέλη της Hellenic Lloyd’s και DYNAMARINe στην Ελλάδα, τη CYMEPA στην Κύπρο και την ευγενική υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF).

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες εκ μέρους της HELMEPA, ο Assistant Coordinator Κώστας Τριανταφύλλου, ανέπτυξε συνοπτικά τους στόχους και τις δράσεις του Προγράμματος και παρουσίασε στατιστικά στοιχεία πρόσφατων μελετών του LRF και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας (ΕΜSA) σχετικά με την ασφάλεια στην αλιεία. Στη συνέχεια, ο κ. Μ. Κρόσμαν, Πρόεδρος του Αλιευτικού Επαγγελματικού Συνεταιρισμού Αμοργού επεσήμανε καίρια θέματα ασφάλειας πριν και κατά τη διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας, ενώ ο κ. Λ. Μακρής, Επιθεωρητής του Hellenic Lloyd’s μίλησε για την ουσιαστική σχέση προσωπικής στάσης και συμπεριφοράς με την ασφάλεια και πρόληψη ατυχημάτων στη θάλασσα. Ο Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας Δρ. Ν. Μαζαράκης έδωσε στους συμμετέχοντες πρακτικές συμβουλές για την έγκυρη και έγκαιρη πρόγνωση με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών καθώς και την αποφυγή καιρικών παγίδων. Το Workshop ολοκληρώθηκε με παρουσίαση του Πλωτάρχη Ι. Νικολάου ΛΣ και στέλεχος της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων που ανέφερε διδάγματα (“lessons learned”) από τη διερεύνηση και μελέτη πραγματικών περιστατικών σε αλιευτικά σκάφη.            

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και οι απαντήσεις τους σε ερωτήσεις που τέθηκαν ανέδειξαν σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων σε αλιευτικά σκάφη όπως η ελλιπής εκπαίδευση/κατάρτιση πληρωμάτων και η μη τήρηση βασικών αρχών ασφάλειας, ανεπαρκής εξοπλισμός ασφάλειας στα σκάφη και μη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι συμμετέχοντες στο Workshop δεσμεύτηκαν εθελοντικά να συνδράμουν τους στόχους του Προγράμματος ως «Πρεσβευτές Ασφάλειας» της HELMEPA, προωθώντας την ενίσχυση του πνεύματος Ναυτικής Ασφάλειας στην τοπική κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται. 

Με την ευκαιρία αυτή η HELMEPA εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Lloyd’s Register Foundation που υποστηρίζει οικονομικά το Πρόγραμμα και στους εταίρους CYMEPA, Dynamarine και Hellenic Lloyd’s για την πολύτιμη συνεργασία τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 9343088 και training@helmepa.gr 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί