Επιβεβαιώνεται και από τις εξαγγελίες Βρούτση ότι το 800άρι δεν θα είναι… 800άρι

Ένα 24ωρο έπειτα από την εξαγγελία του επιδόματος των 800 ευρώ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έρχεται να «αποδομήσει» την εξαγγελία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα δήλωσε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Δείτε: Η τριπλή κυβερνητική εξαπάτηση με την αποζημίωση: Τα 800 ευρώ που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας, που τελικά είναι… 611,8 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τεμπονέρας, δήλωνε εχθές πως για τις περισσότερες περιπτώσεις αναστολών σύμβασης, «πρακτικά δεν υπάρχει επίδομα των 800 ευρώ» καθώς η πλειοψηφία των αναστολών που θα προκύψουν από το δεύτερο lockdown, θα υπολογιστούν από τις 7 Νοέμβρη και μετά.

Επομένως, οι καταβολές του επιδόματος, θα υπολογιστούν με βάση τα 26.6 ευρώ, αναλογικά με τις ημέρες εργασίας που «χάνονται», λόγω του lockdown. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον εργατολόγο, για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή σύμβασης από τις 7 Νοέμβρη και έπειτα, οι καταβολές θα ανέρχονται περίπου στα 600 ευρώ.

Επίσης, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι παρατηρήσεις του κύριου Τεμπονέρα, σχετικά με το γεγονός πως η κυβέρνηση «ούτε θα δώσει 800 ευρώ, ενώ έχει ήδη κουτσουρέψει το δώρο Χριστουγέννων».

Ο εργατολόγος ασφαλώς, αναφέρεται στο αρκετά μειωμένο φετινό δώρο Χριστουγέννων, το οποίο «επρόκειτο να καταβληθεί για τους μήνες που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης από το κράτος, σε βάση του υπολογισμού της ημερήσιας αποζημίωσης των 534 ευρώ».

Οι δηλώσεις λοιπόν του Διονύση Τεμπονέρα, παρά το γεγονός πως φάνηκε να έρχονται αρχικά σε  «αντίθεση» με το επίδομα των 800 ευρώ των εξαγγελιών Μητσοτάκη, εν τέλει συμβαδίζουν απόλυτα σε σχέση με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Βρούτσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας, ανακοινώνοντας τα «21 μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για την προστασία εργαζομένων και ανέργων από τις επιπτώσεις της πανδημίας» , δήλωσε αρχικά πως:  «Αναφορικά με το δώρο  Χριστουγέννων, το οποίο είναι πληρωτέο εντός του διαστήματος 21.12.2020 με 31.12.2020, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες με την αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι, είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534», επιβεβαιώνοντας πλήρως τα λεγόμενα Τεμπονέρα για «κουτσουρεμένο» δώρο Χριστουγέννων.

Επίσης, ο Γιάννης Βρούτσης, αποσαφηνίζοντας πως «από την 7η Νοεμβρίου ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική   ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή πχ κομμωτήρια έως και την 30η Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή μετά την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας» , δήλωσε στη συνέχεια πως όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης από τις 7/11 (την ημέρα δηλαδή που ξεκινά το lockdown), δε θα λάβουν 800 ευρώ, αλλά, ένα ποσό κοντά στα 600 ευρώ, επαληθεύοντας όσα ανέφερε ο εργατολόγος, κ. Τεμπονέρας.

Επίσης, κατά τα λοιπά, ο κύριος Βρούτσης ανακοίνωσε συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, δηλώνοντας αρχικά πως «όλες οι  λειτουργούσες επιχειρήσεις ανά την  επικράτεια, ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή όχι, υποχρεούνται να θέσουν το  50% των εργαζομένων τους σε τηλεργασία εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως». Επίσης, σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ανέργων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του  επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους η  επιδότηση ανεργίας τους έληξε  τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Αφορά περίπου 130.000  μακροχρόνια άνεργους» .

Αναλυτικά τα 21 μέτρα του υπουργείου Εργασίας:

Μέτρο 1 : 

Αναστολές συμβάσεων εργασίας υπολογιζόμενες στα 800 ευρώ αντί του 534 εφάπαξ για το μήνα Νοέμβριο 11/2020, ενόψει εορτών Χριστουγέννων. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους

Αναφορικά με το δώρο  Χριστουγέννων, το οποίο είναι πληρωτέο εντός του διαστήματος 21.12.2020 με 31.12.2020, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες  η αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι  είχαν τεθεί  σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534 .

Μέτρο 2: 

Όλες οι  λειτουργούσες επιχειρήσεις ανά την  επικράτεια, ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή όχι  υποχρεούνται να θέσουν το  50% των εργαζομένων τους σε τηλεργασία εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως

Η τηλεργασία προδηλώνεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με το έντυπο 4.1.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επισύρεται κύρωση 3.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Μέτρο 3  : 

Επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του  επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους η  επιδότηση ανεργίας τους έληξε  τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Αφορά περίπου 130.000  μακροχρόνια άνεργους.

Μέτρο 4 :

Συνεχίζεται το πρόγραμμα « Συν-εργασία»  για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις πληττόμενες ή όχι.

Μέτρο 5 :

Παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα προσλήψεων για 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.

Μέτρο 6 : 

Υποβολή μονομερών  δηλώσεις από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό προκειμένου να λάβουν την  αποζημίωση ύψους 534 ευρώ  για τον μηνά Οκτώβριο.

Μέτρο 7 : 

Υποβολή μονομερών  δηλώσεων  για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα των καλλιτεχνών, προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους  μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Μέτρο 8 :

Υποβολή   μονομερών δηλώσεων για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνόδους προκειμένου να λάβουν μηνιαία  αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους  μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Μέτρο 9:

Καταβάλλεται αναλόγια αποζημίωσης άδειας για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή στα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία, υπολογιζόμενη στα 2/25 ανά μηνά αναστολής με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ.

Μέτρο 10:

Για το χρονικό διάστημα από 1.9.2020 έως 31.12.2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό  οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία που είχαν κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2020 έως και Αύγουστο 2020 χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

Μέτρο 11: 

Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ  για τους κινηματόγραφους  με αναλόγια του αριθμό παραστάσεων, με την υποχρέωση επιστροφής του 20 % της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτήριου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

Μέτρο 12:

Καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα  μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές  επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργιάς με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, που θα  υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τους. 

Μέτρο 13 : 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών για τους εργαζόμενους σε  επιχειρήσεις  που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν  από τον Ιανό. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίοι απολύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος 18.08.2020 -29.09.2020.

Μέτρο 14 :

Κάλυψη εργαζομένων πληττομένων επιχειρήσεων από τον σεισμό στη Σάμο με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για 3 μήνες.

Μέτρο 15 :

Παράταση μέτρου  αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.

Μέτρο 16 :

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 εύρω με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή καθώς  απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

Μέτρο 17 :

Επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών στις αερομεταφορές  και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές μέχρι και την 31.12.2020.

Μέτρο 18 :

Ευελιξία προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μέτρο 19 :

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Μέτρο 20  :

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Μέτρο 21  :

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά την επικράτεια δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%  για την κύρια κατοικία τους αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί