Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να παρουσιάσει στις 15.00 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διεύρυνση, επέκταση και ενίσχυση του πακέτου μέτρων για τον κορωναϊό που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο προανήγγειλε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών. Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο «λογαριασμός», λόγω του καθολικού lockdown θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,3 δισ. ευρώ (που αφορούσαν τα τοπικά lockdown).

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους από το πρωί του Σαββάτου» και επεσήμανε ότι το υφιστάμενο πακέτο μέτρων (του Νοεμβρίου) θα ενισχυθεί ώστε, να επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η «ομπρέλα» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, αλλά και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών. 

Στην ίδια κατεύθυνση θα επεκταθούν και οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων ενώ, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, θα υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των ιδιοκτήτων ακινήτων.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, ανέφερε πως σήμερα αποδεικνύεται γιατί είναι ορθή η στρατηγική λελογισμένης χρήσης των ταμειακών διαθέσιμων. Μίλησε για επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμό και ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων.

Εξήγησε αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες των παρεμβάσεων πως θα υπάρχουν νέες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν:

– Τους εργαζόμενους επιχείρησης που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς
– Την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό Μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.
– Την ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και
– Το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις.
– Ως παράδειγμα στήριξης είπε πως η επιχείρηση μπορεί να βάλει τους εργαζόμενους της σε αναστολή, θα τύχει μείωσης ενοικίων, δεν θα πληρώσει άμεσα φορολογικές υποχρεώσεις και θα διευκολυνθεί για την εξόφλησή τους το μέλλον.

Επίσης θα λάβει ρυθμίσεις από τις τράπεζες για τις δανειακές της υποχρεώσεις και στο πεδίο της ρευστότητας μπορεί να ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ξεπερνούν τα 37 δισ. και επαρκούν για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των διευρυμένων μέτρων, ενώ στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί και η επι τα χείρω πρόβλεψη για την φετινή ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέσα τον Νοέμβριο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί