“Ο Αυγενάκης ξεπέρασε κάθε όριο αστειότητας”

Και ο πρώην γγ Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ξεμπροστιάζει τα ψέματα του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Γεν. Γραμ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός στο Sport24Radio Πατρας  104,1:Δεσμεύσεις για το γήπεδο Προσφυγικών – Sport24 Πάτρας

Μόλις το 5,41% από τους 2.161 συλλόγους που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πληροί τα κριτήρια εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

«Τις επικοινωνιακές υπερβολές και τα ψέματα του κ. Αυγενάκη τα μάθαμε πια. Αλλά με την πρόσφατη συνέντευξή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι σχεδόν το 95% των αθλητικών σωματείων της χώρας είναι μη εγκεκριμένα, ξεπέρασε κάθε όριο αστειότητας» δηλώνει στο Documento ο πρώην γγΑ Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος προσθέτει το αυτονόητο ακόμη και για τον πλέον αδαή φίλαθλο: «Μας είπε με θράσος ο υφυπουργός ότι το σύνολο των ιστορικών σωματείων της χώρας, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και τόσα άλλα απλώς δεν έχουν την έγκρισή του. Και για να δημιουργήσει εντυπώσεις βιάστηκε να δώσει μια στατιστική εικόνα των σωματείων που προκαλεί γέλιο γιατί δεν έχει καμιά σχέση με την αθλητική πραγματικότητα στη χώρα. Αφού όμως αυτή η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη στατιστική του υφυπουργού, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας ώστε ο αθλητισμός να απαλλαγεί από τη γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα σωματεία. Επρόκειτο για ένα αναπτυξιακό και όχι τιμωρητικό εργαλείο που εύλογα θα εξυγίαινε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και από μια σειρά παθογενειών, επισημαίνει ο πρώην γγΑ, ο οποίος στέκεται στις παθογένειες «που χαρακτηρίζουν το σωματειακό μοντέλο από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, με την πελατειακή σχέση και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω του ΟΠΑΠ επί δεκαετίες, με τη διαπλοκή, τους παραγοντισμούς και την “καθεστηκυία” μαύρη εργασία. Eνα μοντέλο που δημιούργησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, θέριεψε την εποχή του 2004 και στο οποίο προσπάθησε να παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 εν μέσω μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες απέναντι στη μαύρη εργασία στον αθλητισμό, θεσμοθέτησε δημοκρατικές αλλαγές και στήριξε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Και αντ’ αυτού τι έκανε ο Λ. Αυγενάκης;

Στην επιδίωξή του να χειραγωγήσει τις επερχόμενες εκλογές και να εγκαταστήσει αρεστές κομματικές διοικήσεις στις ομοσπονδίες συνέδεσε την εγγραφή των αθλητικών σωματείων στο μητρώο με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αφού πρώτα, πριν από λίγους μήνες, κατάργησε όποια δημοκρατική μεταρρύθμιση είχε θεσπίσει με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις, τη μειωμένη σταυροδοσία και την ποσόστωση φύλου. Και υποχρέωσε τα σωματεία να εμπλακούν σε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες εν μέσω πανδημίας με κίνδυνο να μη λάβουν έγκαιρα τις βεβαιώσεις και να απολέσουν τις προθεσμίες για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Επιπλέον συνέδεσε τη νομιμότητα των σωματείων ως νομικών προσώπων του αστικού κώδικα, η οποία κρίνεται από άλλες υπηρεσίες και μηχανισμούς ελέγχου της πολιτείας, και τα ζητήματα του συνεταιρίζεσθαι, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με την «ειδική αθλητική αναγνώριση», η οποία αφορά κατά κύριο λόγο την αγωνιστική δραστηριότητα του σωματείου.

Πού εκτιμάτε ότι θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση με το αθλητικό μητρώο;

Μπορεί ο κ. Αυγενάκης να είναι επικίνδυνα ανίδεος περί του αθλητισμού, όμως οι συνεργάτες του ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Οδηγούν τον αθλητισμό στις δικαστικές αίθουσες, απ’ όπου το επόμενο διάστημα θα διοικείται όταν θα κρίνονται εκατοντάδες προσφυγές, ενστάσεις αντιδίκων και αιτήσεις ακύρωσης εκλογών από θιγόμενους. Γνωρίζουν καλά σε ποιες ατραπούς έβαλαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν αναγνωρίζονται αν δεν έχουν τουλάχιστον 16 αθλητικά σωματεία. Από την «αυγενάκειο» στατιστική προκύπτει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ότι το σύνολο των ομοσπονδιών ούτε θα αναγνωρίζεται ούτε θα διεξάγει εκλογές ούτε θα δικαιούται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ετήσια κρατική επιχορήγηση. Οι «διοικήσεις πρωτοδικείων», η κομματικοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού βρίσκονται προ των πυλών. Οσο κι αν ύστερα από δεκαετίες επιβάλλεται η ανανέωση στις αθλητικές ομοσπονδίες με την έλευση νέων ανθρώπων, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με καθεστωτικές λογικές και παρεμβάσεις αλλά με την επαναθέσπιση των δημοκρατικών μέτρων που ο κ. Αυγενάκης και η ΝΔ κατάργησαν και τον σεβασμό των πιο στοιχειωδών και κοινά αποδεκτών αθλητικών αξιών. Διότι η πεμπτουσία του αθλητισμού είναι η αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στα γήπεδα, τα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια και όχι η γραφειοκρατική φαρσοκωμωδία που βιώνουμε σήμερα.

Παραδείγματα «αυγενάκειου» στατιστικής

• Η κολυμβητική ομοσπονδία έχει μόλις ένα εγκεκριμένο σωματείο.

• Το χάντμπολ δεν έχει ούτε ένα σωματείο.

• Για το βόλεϊ ο υφυπουργός ανακοίνωσε μόλις… τέσσερα σωματεία.

• Ο ΣΕΓΑΣ έχει λίγο περισσότερα σωματεία από τη σκοποβολή ενώ το μπάσκετ με έντεκα σωματεία μάλλον κάνει πρωταθλήματα-μαϊμού.

• Στο ποδόσφαιρο των χιλιάδων ερασιτεχνικών ομάδων ανακοινώθηκε μόνο… μία ομάδα.

Ύστερα από αυτά ο Ιούλιος Συναδινός σχολιάζει: «Φαίνεται ότι ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στη χώρα αναδείχτηκαν από παρθενογένεση».

Βασίλης Σεβαστής: “Δυστυχώς για τον κ. Υφυπουργό…”

Ο παλιός πρωταθλητής του στίβου, επί χρόνια πρόεδρος και νυν ΓΓ του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής επιτέθηκε στον Υφυπουργό Αθλητισμού με φόντο και τις εκλογές στις Ομοσπονδίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βασίλη Σεβαστή: “Μπροστά στο πολιτικό «Βατερλώ», που ο ίδιος προκάλεσε, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αποφάσισε να προχωρήσει στην κατανομή των 12 εκ. ευρώ στα Αθλητικά Σωματεία της Χώρας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των καταχωρηθέντων στοιχείων των Σωματείων στο περιβόητο Μητρώο.

Ενόψει δηλαδή του κινδύνου, η καταβολή των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων να ολοκληρωθεί του χρόνου, ο κ. Αυγενάκης ξέχασε «το χάος», το «όργιο παρανομιών» και «τη διακίνηση μαύρου χρήματος» στον Σωματειακό Αθλητισμό και αποφάσισε να μοιράσει το κρατικό χρήμα χωρίς έλεγχο.

Σωστά! Έτσι έπρεπε να το κάνει από την αρχή. Και πρέπει να το επαναλάβει και για το 2021!

Όμως τώρα που αποφάσισε, σωστά, να μοιράσει κρατικό χρήμα χωρίς έλεγχο, θα επιμείνει να ολοκληρώσει τον απίστευτης γραφειοκρατικής υπερβολής έλεγχο των υπηρεσιών της ΓΓΑ, προκειμένου να ασκήσουν τα ενεργά Σωματεία της Χώρας το Συνταγματικό δικαίωμα τους, του Συναιτερίζεσθαι;

Μήπως τελικά με τον τρόπο αυτό δικαιώνει πανηγυρικά και αδιάψευστα, αυτούς που προέβλεψαν ότι το Μητρώο «εφευρέθηκε» για να χειραγωγήσει κατά το δοκούν τις Αρχαιρεσίες των Αθλητικών Ομοσπονδιών;

Δυστυχώς για τον κ. Υφυπουργό αυτό είναι πια περισσότερο από φανερό!

Γι’ αυτό του συστήνουμε να δηλώσει δημόσια ότι τα ίδια μέτρα και σταθμά, θα ισχύσουν και για το δικαίωμα ψήφου των Σωματείων, που έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, την προβλεπόμενη αθλητική δραστηριότητα και έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί