Lockdown σε όλη τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου- Ανοικτά νηπιαγωγεία – δημοτικά!

Γενικό lockdown για όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξαιτίας της «έκρηξης» κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών και της μεγάλης αύξησης νεκρών και διασωληνωμένων. Το γενικό «λουκέτο» που θα τεθεί σε ισχύ από τις 6:00 του Σαββάτου και θα έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες, θα περιλαμβάνει την επιστροφή των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ σημαντική διαφορά με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο αφορά τα σχολεία, καθώς αυτή τη φορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοικτά, όπως και τα super market, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού. Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, είμαι εδώ με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα» είπε ξεκινώντας ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε».

«Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια, είμαστε μία ομάδα, αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα οικονομικής στήριξης, που θα εξειδικεύσει στις 15:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης θα λάβουν 800 αντί για 534 ευρώ, ενώ προανήγγειλε νέα στήριξη για τους ανέργους. 

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

-Οδηγός για τις αποφάσεις μας τα επιδημιολογικά δεδομένα

-Υπάρχει φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις για τα νέα μέτρα

-Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε. Είμαστε μια ομάδα και το αποδείξαμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας

-Καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη του αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα

-Έχουμε πάρει την απόφαση από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11 να ξαναμπεί όλη η χώρα σε γενικό lockdown για τρεις εβδομάδες έως τις 30/11

-Δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με την περασμένη άνοιξη. Μια σημαντική αλλαγή θα είναι ότι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Κλειστά γυμνάσια, λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

-Παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα διότι τις τελευταίες 4 με 5 ημέρες είδαμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων

-Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε

-Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε τα νοσοκομεία να υποδεχθούν 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων 150 στις ΜΕΘ. Έπρεπε να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα

-Πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα πήραν όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει. Δεν μπορώ να βάλω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν τώρα για 3 εβδομάδες

-Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Πολλές φορές έχω πει ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί το β΄ κύμα. Η χώρα έχει πάνω από 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα, κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη

-Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ

-Διευρύνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας

-Θα δοθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους

-Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Σε αυτήν τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Με την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων ημερών ξεκίνησε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας την παρουσίασή του, εξηγώντας τους λόγους που μας οδήγησαν σε γενικό lockdown. 

Όπως είπε, «ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες», κάτι που έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών -στον βαθμό που εξετάζεται εάν υπάρχει κάποια επικίνδυνη μετάλλαξη. 

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους με έναν ιό που κάνει πνευμονία. Χθες το βράδυ είχαμε 1.600 σε όλη την επικράτεια. Ποτέ ξανά δεν είχαμε, ούτε η χώρα μας, ούτε άλλες χώρες», είπε σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσιόδρας. 

Όπως είπε, διενεργούνται πάνω από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση, για να ελεγχθεί η πανδημία και πάνω από 9% είναι θετικά. Παράλληλα, αυξήθηκαν πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίοι πολλοί περισσότεροι από όσους βγαίνουν. Τόνισε συγκεκριμένα ότι είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα.

Όπως είπε, αν πιεστεί το σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων, κάτι που κανείς δεν θέλει. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, ήταν ημέρα ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-44

Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Για σχολεία

Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκαν ερωτήσεις για το θέμα των σχολείων και συγκεκριμένα γιατί παραμένουν ανοιχτά τα  δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν περισσότερη κοινωνική ζωή, είναι πιθανό να ευνοούν τη μετάδοση του ιού περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά, ενώ είπε ότι υπάρχουν δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά.   

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα fake news που κυκλοφορούν ευρέως σε αυτή την πανδημία, λέγοντας ότι δυστυχώς, τα fake news οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθος συμπεριφοράς απέναντι στον κορονοϊό, αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων που είναι καθαρά ψέματα, όπως ότι η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο που δεν έδειχνε σωστά αποτελέσματα, ενώ στη Νέα Υόρκη έλεγαν ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες. 

«Η πανδημία δεν είναι ψέμα. Ο ιός είναι εδώ», τόνισε. 

Τα γραφήματα που παρουσίασε ο Σ. Τσιόδρας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού 

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Σε lockdown για 3 εβδομάδες η χώρα από το Σάββατο

Προς νέο καθολικό lockdown η χώρα, αφού η κυβέρνηση δεν πήρε την ευθύνη της

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί