Έκρηξη κρουσμάτων στη Σουηδία, σε καραντίνα ο πρωθυπουργός

Το κατώφλι των 6.000 θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού πέρασε η Σουηδία, στην οποία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.034 κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο σε 141.764, και ακόμη πέντε θανάτους (6.002 σύνολο από την αρχή της πανδημίας). Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λέβεν, έχει τεθεί σε αυτοπεριορισμό, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

Το ανακοίνωσε μέσω Twitter, όπου ανάφερε ότι μαζί με τη σύζυγό του, Ούλα, «θα μείνουν στο σπίτι», ότι δεν έχουν συμπτώματα και σύντομα θα κάνουν τεστ.

Η Σουηδία, μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων, που στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε δείξει καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς να επιβάλει ιδιαίτερους περιορισμούς, έχει επιβαρυνθεί πολύ.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 63%. Επίσης, ο αριθμός μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους έχει φτάσει τους 293, έναντι 233 στη Δανία και 97.3 στη Νορβηγία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι παραπλανητικοί και σαφώς μικρότεροι από τους πραγματικούς, καθώς πιστεύουν ότι δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα, δεν γίνονται αρκετά τεστ και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση όρισε μέγιστο αριθμό ατόμων σε τραπέζι εστιατορίου τα 8 άτομα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μέρη όπου συγκεντρώνεται κόσμος, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ τους κάλεσε να εργάζονται από το σπίτι. Ωστόσο δεν έχει επιβάλει περισσότερα μέτρα, κρατώντας ανοιχτά σχολεία, γυμναστήρια, καταστήματα κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί