Προσωρινά ακατάλληλα 11 σχολεία στη Σάμο

Συνεχίζεται η αποτίμηση των ζημιών από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη στις 30 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ, από τις συνολικά 44 σχολικές μονάδες του νησιού, οι 11 έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλες.

Πρόκειται για σχολικές μονάδες στο Καρλόβασι, τη Χώρα, το Παλαιόκαστρο, το Άνω Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Μαρία Παπαδανιήλ, που μίλησε στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, «μόνο στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, από τα 14 σχολεία, τα επτά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα».

Αναζητώντας λύσεις στο θέμα της στέγασης των μαθητών, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου διερευνά τη μετεγκατάσταση των μαθητών στις πληγείσες σχολικές μονάδες σε άλλα κτίρια ή ακόμα και σε κοντέινερ. Εν τω μεταξύ με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα.

Προβλήματα και στις εκκλησίες

Σύμφωνα με το μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο, 64 ναοί του νησιού υπέστησαν σοβαρές βλάβες από το σεισμό. Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου υπέστησαν ζημιές 24 ενοριακοί ναοί. Και στο Δήμο Δυτικής Σάμου ζημιές υπέστησαν 30 ενοριακοί ναοί. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι Μονές του Τιμίου Σταυρού και του προφήτη Ηλία αλλά και πολλά παρεκκλήσια.

Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης, «κρίνεται επισφαλής η χρήση τους υπό το φόβο και ενός μεγάλου μετασεισμού που δύναται να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές ή ακόμα την πλήρη κατάρρευση και τον αφανισμό τους».

«Αναμένομεν τους ειδικούς ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η άμεση αποκατάσταση και αναστύλωση τους. Υπολογίσουμε πολύ στην αγάπη των εν Ελλάδι και απανταχού της γης διαβιούντων Σαμίων αδελφών αλλά και στην ανδρεία του ευγενούς και ευσεβούς ακριτικού μας κλήρου και λαού».

Κλειστά έξι σχολεία στη Χίο

Συνολικά έξι σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Χίο μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν μέτρα ασφαλούς λειτουργίας τους ή να αποφασιστεί ο περαιτέρω έλεγχός τους.

Αυτό αναφέρει η απόφαση του δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, μετά τους ελέγχους που έγιναν από μεικτά κλιμάκια.

Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία 5ο Χίου, 1ο Λιβαδίων, 2ο Βροντάδου καθώς και τα Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμωτής. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν το Επαγγελματικό Λύκειο Χίου και το Εσπερινό Γυμνάσιο-Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο που συστεγάζονται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί