Α. Ξανθός προς Κικίλια: Η αμετροέπεια σε στιγμές κρίσης είναι τραγική

Για τις δηλώσεις Κικίλια στον Αντ1

Η αμετροέπεια σε στιγμές κρίσης είναι τραγική . Και εκθέτει. Την ώρα της αναγγελίας του lockdown και της κατάρρευσης του κυβερνητικού success story , δεν μπορεί ο κ.Κικίλιας  να λέει ανερυθρίαστα ότι όσα έκανε η κυβέρνηση σε λίγους μήνες στο Σύστημα Υγείας δεν έγιναν επί 46 χρόνια , από τη μεταπολίτευση και μετά !  Αν είναι έτσι τότε γιατί οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλήθηκαν από την αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος ; Κοροϊδία λοιπόν η  «θωράκιση» , ο  «διπλασιασμός των ΜΕΘ»  , οι «χιλιάδες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» ;  Ποιος λέει την αλήθεια , ο Υπουργός ή άνθρωποι της «πρώτης γραμμής»  και η σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων ; Η κοινωνία αυτή την ώρα απαιτεί ειλικρίνεια , σχέδιο και κυρίως ασφάλεια για την υγεία, την εργασία και το εισόδημα των ανθρώπων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι φανερό δεν μπορεί να τα εγγυηθεί.

Τι δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας

Lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο έναν μήνα, εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλη τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, θα προβεί σε δηλώσεις λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του αυτή την εισήγηση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Ερωτηθείς εάν το lockdown θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι “είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία όλα, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει πως “τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα. Είχα εξηγήσει και είχα πει ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική διαδικασία. Βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ φονικό ιό, ότι ο COVID είναι πιο επιθετικός, ότι έχει σαρώσει την Ευρώπη και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαρωτικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο πάνω ως νούμερα από τη δική μας αλλά και οι αντοχές των Εθνικών Συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και σιγά σιγά η χώρα περνάει στο ‘κόκκινο’. Στην πρώτη φάση δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για τον ιό, πήγαμε νωρίς σε οριζόντια μέτρα, μπορέσαμε να σώσουμε ζωές, τώρα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα”.

Ενδεικτικά ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς: 1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Πρόσθεσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ Covid και “βλέπουμε κατακόρυφες αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική, κάτι που μας ανησυχεί και μας οδηγεί να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις”, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι πριν από 12-13 ημέρες είχε καλυφθεί το 20% των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη και τώρα το ποσοστό αυτό είναι 80-90%. Η αύξηση είναι γεωμετρική, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν ο έλεγχος από πλευράς Πολιτείας ήταν πλημμελής, σχετικά με τις εικόνες από συγκεντρώσεις και πλατείες, ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι “η χρυσή ισορροπία μεταξύ του να μπορέσεις να πείσεις την κοινωνία, τους συμπατριώτες μας, τους ανθρώπους που αγωνιούν και να εμπιστευτούν μία κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τα μέτρα ή να χαθεί ο έλεγχος και να παίρνεις μέτρα τα οποία δεν εφαρμόζονται, είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και ιδιαίτερο και σε άλλες χώρες αυτή η ισορροπία έχει χαθεί. Προφανώς κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα έχουν γίνει τέλεια, αλλά εν μέσω μίας πανδημίας, σε μία κρίση δημόσιας Υγείας μία φορά στα 100 χρόνια, με πρωτόγνωρες συνθήκες, νομίζω ότι με επιστημονική τεκμηρίωση, με διαφάνεια, με καλή διάθεση και αποτελεσματικότητα η ελληνική κυβέρνηση και η οργανωμένη Πολιτεία έχει επιτελέσει το καθήκον της, που έχει κάνει μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων”.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως “τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και θα σας εκμυστηρευτώ μία κουβέντα που έκανα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μου είπαν, και σωστά γιατί αυτό αποδεικνύει η κρίση, ότι όποιος κατάφερε να κλείσει νωρίτερα παίρνοντας μέτρα, επαναλαμβάνω τα οποία σέβονται και προστατεύουν τον πολίτη, είναι μέτρα υπέρ της ζωής του και υπέρ της υγείας του και στη σωστή κατεύθυνση, έκλεισε λιγότερο την κοινωνία, γλίτωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αυτό κόστισε πολύ λιγότερο στην οικονομία” και μπόρεσε “να βγει νωρίτερα από το lockdown”.

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι, “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μία ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι και στις Σέρρες και στη Λάρισα, τη Ροδόπη, στα Γιάννενα και απλώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει στηριχτεί μέχρι σήμερα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης έξω από ΜΕΘ. Είναι εντυπωσιακό, ήταν ζητούμενο για τη χώρα πριν από μερικούς μήνες και χρόνια το ποιοι θα μπουν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, την αξία του να μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες Υγείας σε έναν συνάνθρωπό σου που κινδυνεύει, εμείς την αξιολογούμε πρώτη και πάνω απ’ όλα”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ένα νέο οικονομικό πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο υπουργός τόνισε πως “η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει μέσα στην κρίση ότι μεριμνά και στηρίζει και υπάρχει πολύ μεγάλη κατανόηση, ενσυναίσθηση της πίεσης που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια”, παραπέμποντας στις δηλώσεις στις οποίες θα προβεί ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί