«Στόχος και όραμα της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης η δημιουργία Κέντρου Ημέρας Αυτισμού»

Με τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ξεκίνησε τις συναντήσεις της στο Ηράκλειο η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια σε θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, κα Ζωή Ράπτη. 

Η Υφυπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Δ/ντή του γραφείου της, κ. Παναγιώτη Τσίγγανο πραγματοποίησαν στις 9.00 σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορπουδάκη, τον Υποδιοικητή, Δημήτρη Αγαπίου, τους Δ/ντες και στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Βουλευτή Ηρακλείου Ν.Δ., Μάξιμου Σενετάκη.

Όπως επεσήμανε η κα Μπορμπουδάκη, στόχο και όραμα της σημερινής Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Ημέρας για άτομα με αυτιστικές και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Μια πρότυπη, σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, μονάδας ψυχικής υγείας, η οποία σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου θα ενταχθεί στο έργο αποπεράτωσης του Πανανείου, παρέχοντας εστιαζόμενες υπηρεσίες σε διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, διάχυτες αναπτυξιακές (νοητική στέρηση και άλλα αναπτυξιακά σύνδρομα) και νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΔΕΠΥ, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές λόγου, αδρής και λεπτής κινητικότητας, κ.α.. Η πρόταση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία της Υφυπουργού Υγείας και τον συντονισμό του Υπουργείου, έτυχε θετικής ανταπόκρισης για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Υψηλή προτεραιότητα της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης επίσης αποτελεί, η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Ασθενών με Alzheimer στο Ηράκλειο, η 18μηνη λειτουργία οποίου έχει εξασφαλιστεί αρχικά σε χώρο του ΠΑΓΝΗ, ενώ αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση του έργου ανακατασκευής ακινήτου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του πρώην ΠΙΚΠΑ στο κέντρο του Ηρακλείου, πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Η δημιουργία ενός Κέντρου στην Κρήτη που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, όπως και η ολοκλήρωση και μετεγκατάσταση του Κέντρου Ημέρας Ασθενών με Alzheimer στο κτήριο του πρώην ΠΙΠΚΑ, σύμφωνα με την τοποθέτηση της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, αποτελούν έργα υψηλής προτεραιότητας και για το Υπουργείο, έργα πνοής για την Κρήτη και τους πάσχοντες, για τα οποία η ίδια, τόσο θεσμικά όσο και προσωπικά, θα παρέχει κάθε υποστήριξη.

Η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή της νέας πτέρυγας οξέων περιστατικών και ιατρείων ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής κλινικής στο ΠαΓΝΗ, με τη χρηματοδότηση της  μελέτης του έργου να έχει προταθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ενημέρωσε για τις δομές ψυχικής υγείας που λειτουργούν στο νησί, επισημαίνοντας την ανάγκη ομοιόμορφης ανά περιφερειακή ενότητα κατανομής τους, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης τους με ανθρώπινο εξειδικευμένο προσωπικό, την ανάγκη ανάπτυξης και ενδυνάμωσης λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής σε κάθε νομό, την έναρξη λειτουργίας της Ψυχιατρικής κλινικής στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, την ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, τη δημιουργία κινητών μονάδων, μετανοσοκομειακών ξενώνων και προστατευμένων διαμερισμάτων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς και την πρόβλεψη χώρων νοσηλείας εξαρτημένων ατόμων. 

Αναφέρθηκε τέλος στα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα ψυχικής υγείας, που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ των οποίων είναι, η ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας του Κ.Ψ.Υ. Γ.Ν. Χανίων και της Κινητής Μονάδας Ν. Λασιθίου, υπηρεσιών κατ οίκον νοσηλείας από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Β.Γ.Ν.Η. και του αντίστοιχου Κέντρου στο Ρέθυμνο.Η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη συνεχάρη την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για το σχεδιασμό της σε θέματα ψυχικής υγείας δεσμευόμενη από πλευράς της για συνεχή επικοινωνία, συνεργασία με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με στόχο την υλοποίηση των έργων, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κρήτη, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή συγκυρία με τις αυξημένες ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί