Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Η διοίκηση επιχειρεί να μεταφέρει κρίσιμες υπηρεσίες του νοσοκομείου σε ακατάλληλους χώρους με προφανή στόχο την υποβάθμιση τους

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σχετικά με την απόφαση της μετακίνησης του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Το τελευταίο διάστημα με την επίκληση ανεύρεσης χώρων για την λειτουργία ιατρείων, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ επιχειρεί να μεταφέρει κρίσιμες υπηρεσίες του νοσοκομείου σε ακατάλληλους χώρους εκτός νοσοκομείου με προφανή στόχο την υποβάθμιση τους. Με απόφαση της διοίκησης καλείται η Κοινωνική Υπηρεσία να μεταφερθεί σε χώρο 15 τ.μ., κάτι που δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας και των ασθενών. 

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΠαΓΝΗ αποτελεί αυτόνομο τμήμα και παρέχει στους ασθενείς του Νοσοκομείου και τις οικογένειές τους εξειδικευμένες υπηρεσίες, με κανόνες εμπιστευτικότητας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κρίσιμος ρόλος του τμήματος στο νοσοκομείο τεκμηριώνεται από την παροχή υποστηρικτικού, συμβουλευτικού και ενημερωτικού έργου σε καθημερινή βάση. Οι κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών των ασθενών και παρέχουν υποστήριξη, ενδυνάμωση, συμβουλευτική και συνηγορία τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους.

Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα εύκολης και ανεμπόδιστης προσέγγισης στις διαθέσιμες κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ασθενών (νοσηλευόμενων και εξωτερικών) και των οικογενειών τους στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΓΝΗ αποτελεί αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για την άσκηση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα.  

Πάρθηκε απόφαση για ένα τμήμα, χωρίς καμιά διαβούλευση με τους κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να εκφραστεί η επιστημονική άποψη της υπηρεσίας και να ενημερωθεί εγγράφως και τεκμηριωμένα η τοποθέτηση αυτή. 

Το σημείο όπου λειτουργεί σήμερα το τμήμα είναι αυτό που είχε σχεδιαστεί εξαρχής από τον χωροταξικό σχεδιασμό του νοσοκομείου, προφανώς εφαρμόζοντας διεθνείς πρακτικές, όπου οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι επιβεβλημένο να βρίσκονται σε εμφανές σημείο, εύκολο στην πρόσβαση των εξυπηρετούμενων. Επιπλέον, το διαθέσιμο αρχείο με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εξυπηρετούμενων μας, πρέπει να βρίσκεται σε ασφαλή χώρο, ο οποίος να διασφαλίζει το απόρρητο και την ελεγχόμενη πρόσβαση, και να μη μετακινείται διαρκώς. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι οποιαδήποτε μετακίνηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας σε άλλο χώρο, είτε εκτός του νοσοκομείου είτε με διασπορά των κοινωνικών λειτουργών στα γραφεία των προϊσταμένων νοσηλευτικής εντός των κλινικών (όπως αναφέρθηκε), θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών και των οικογενειών τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση αντίκειται στις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές για την άσκηση της κοινωνικής εργασίας. 

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και να μην υπάρξει καμία υποβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα βρει απέναντι τόσο τους εργαζόμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας όσο και το σύνολο του Σωματείου Εργαζομένων. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί