Πάνω από 300 σπίτια με σοβαρές ζημιές από τον σεισμό στη Σάμο

Για ισχυρούς μετασεισμούς το επόμενο διάστημα προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους κατοίκους του νησιού να μην εφησυχάζουν

Τουλάχιστον 300 σπίτια στη Σάμο έχουν πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Παρασκευής, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος παραμένει στο νησί. Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για ισχυρούς μετασεισμούς το επόμενο διάστημα και καλούν τους κατοίκους του νησιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μιλώντας στο Mega, o Ευθ. Λέκκας ανέφερε πως υπάρχουν και πολλά παλιά σπίτια, κατά κύριο λόγο ακατοίκητα, που δεν έχουν δηλωθεί στο δήμο για έλεγχο και κατά την εκτίμησή του δεν πρόκειται να δηλωθούν. Η κατάσταση στο Βαθύ δεν είναι εύκολη, συμπλήρωσε, από τη στιγμή που 2.000 -3.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Με αφορμή την τραγική κατάληξη των δύο παιδιών στη Σάμο που καταπλακώθηκαν στο σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε στις παλιές κατασκευές που ανέρχονται – όπως είπε – σε περίπου 10.000 σε όλη τη χώρα. «Σε εμάς έγκειται να αναλάβουμε δράσεις που να μειώνουν τον κίνδυνο από όλες αυτές τις κατασκευές» υπογράμμισε και δεσμεύθηκε ότι αν και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος των παλαιών κτισμάτων της χώρας.

Ειδικότερα για τη Σάμο, ο Ευθ. Λέκκας σημείωσε πως υπάρχουν πολλά κτίρια επικίνδυνα και οι περιοχές όπου βρίσκονται έχουν σηματοδοτηθεί και είναι απαγορευμένες. Επανέλαβε δε την έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια και να μην στέκονται κάτω  από προσόψεις ακόμη και καινούριων κτιρίων γιατί ο κίνδυνος να αποσπαστεί κάποιο μέρος του κτιρίου είναι αυξημένος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε στο ρήγμα της Ανατολίας στον τουρκικό χώρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο σεισμός της Σάμου δεν θα ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο – το πρόβλημα  μετατίθεται στην Τουρκία.

Δεν είναι ευχαριστημένοι οι σεισμολόγοι από τη μετασεισμική ακολουθία

Για «επικίνδυνες σεισμοανοησίες μη ειδικών» έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τους πολίτες να μην τους λαμβάνουν υπόψη. «Δεν εκτονώνεται μία περιοχή που έχει κάνει ‘κοντά’ στα 7 Ρίχτερ σεισμό με 4 Ρίχτερ σεισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει μετασεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ ακόμη και μετά από μήνες.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Γεράσιμος Χουλιάρας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς και εκτιμά ότι θα υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί