Η πολιτική κερδοσκοπία και τα καραγκιοζιλίκια Μητσοτάκη με την πανδημία

Του Γιώργου Δημητρίου

Ένας Τσιόδρας ήρθε απόψε από τα παλιά, κατά το λαϊκό άσμα, να μας θυμίσει πόση πολιτική κερδοσκοπία έχει γίνει στο θέμα της αντιμετώπισης του COVID-19,από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς η πολιτική κερδοσκοπία της κυβέρνησης ενώ είχε θετικό για αυτήν αποτέλεσμα στην αρχή της πανδημίας, εξελίσσεται κατά την άποψή μου σε μία κόλαση τύπου Λομβαρδίας.

Η κυβέρνηση μετά από τόσους μήνες και ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για το επερχόμενο β’ κύμα του κορωναϊού -βλέπε μεταφορές, σχολεία, πολυκαταστήματα, ΜΕΘ, υγειονομικό προσωπικό, Εκκλησίες, Τζαμιά.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ

“Η Ελλάδα είναι και τώρα σε καλύτερο σημείο από πολλά κράτη στην Ευρώπη”.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι το χειρότερο κράτος σε επιδόσεις στα Βαλκάνια και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη σε κρούσματα και σε νεκρούς. Όποιος δεν το πιστεύει ας διαβάσει τη μελέτη των πανεπιστημίων Boston University School of Public Health, Boston Massachusetts, USA, Universiity of Witwatersrad, από τους καθηγητές Karla Theres L Sy, Laura F. White, Brooke Nichols, με τον τίτλο: ”πληθυσμιακή πυκνότητα και ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός Ro ,covid-19”,June 13,2020.

Το Ro υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Nalling and Li-psitch επικεφαλής επιδημιολόγο του Χάρβαρντ. Είναι ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός των ποσοστών επαφής μεταξύ ατόμων ,πιθανότητας μετάδοσης και διάρκεια μολυσματικότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή τα κράτη με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μετάδοσης του ιού λόγω αυξημένων ποσοστών επαφής σε περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΣΙΑΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ.

ΕΛΛΆΔΑ:  81,3: άτομα /τετρ. χιλιόμετρο, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΜΟ:80 άτομα/τετρ. χιλιόμετρο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (ενδεικτικά): Ιταλία 199,3 άτομα/τετρ. χιλιόμετρο, Βέλγιο377,9 άτομα/ τετρ. χιλιόμετρο

(Πηγή: WIKIPEDIA)

Η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση του ιού από όλα τα βαλκανικά κράτη αναμφίβολα.

Ας εξετάσουμε τις επιδόσεις με τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. Η μέση πυκνότητα της κεντρικής Ευρώπης θα πρέπει να συσχετίζεται και να υπολογίζεται μαθηματικά με την πυκνότητα της Ελλάδας ή των Βαλκανικών κρατών ώστε να υπολογιστεί το διάμεσο Ro μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου πχ.(IQR).

Η μελέτη έδειξε ότι μία μονάδα αύξησης της πληθυσμιακής πυκνότητας log αυξάνει το Ro κατά 0,16 (95% CI=0,13 έως 0,19).

Όταν τα επιστημονικά στοιχεία συγκρίνονται με τον τρόπο που η επιτροπή Τσιόδρα επιθυμεί, τι άλλο από πολιτική κερδοσκοπία μπορεί να είναι αυτό; Παράδειγμα: Ελλάδα πληθυσμός 10,720.000 -Βέλγιο 11.530.853 πληθυσμιακή πυκνότητα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ( Ελλάδα 81,3 άτομα – Βέλγιο 377,9). Η διαφορά είναι 296,6 μεγαλύτερη πυκνότητα στο Βέλγιο. Το Ro αυξάνεται κατά 0,16 για κάθε πληθυσμιακή μονάδα παραπάνω δηλαδή 296,6Χ0,16=47,456.

Συμπέρασμα το Ro του Βελγίου είναι 47,456 μεγαλύτερο από τοRo στην Ελλάδα. Κάνετε τους τρέχοντες υπολογισμούς στους αριθμούς των νεκρών και θα καταλάβετε σε πόσο λάθος δρόμο είμαστε αυτή τη στιγμή και πόση πολιτική κερδοσκοπία παίζεται.

ΛΑΘΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1) Η πληρωμή των ΜΜΕ απέκλεισε την κριτική προς την κυβέρνηση και προς την επιτροπή με αποτέλεσμα τα λάθη να μη βελτιώνονται αφού δεν υπάρχει δημιουργική κριτική ούτε δημόσιος έλεγχος, ιδιαίτερα σε μία πανδημία που δεν προϋπήρχε επιστημονικήγνώση.

2)Εφαρμογή των όποιων μέτρων με εξαιρέσεις οι οποίες έγιναν με κομματικά κριτήρια σε κοινωνικές περιοχές στις οποίες ψηφοθηρικά στηρίζεται η ΝΔ, Εκκλησία, εφοπλιστές, πολυκαταστήματα, αεροπορικές εταιρείες κλπ, ενώ αν κάποιοι επλήγησαν οικονομικά όπως ΠΑΕ, ΜΜΕ, μεγαλοξενοδόχοι, πήραν τερατώδεις φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Αλίμονο στους εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

3) Η επιστημονική επιτροπή δεν έπρεπε να έχει για μέλη της αυτούς τους ”ψάλτες” οι οποίοι υποστήριξαν ότι η θεία κοινωνία δεν κολλάει τον ιό… Έλεος αδέλφια ”ταλιμπάν”, φέρατε αμέσως την αναξιοπιστία στην πόρτα σας, ενώ το πρώτο lockdown είναι ομολoγημένο από τους ίδιους ότι ήταν άστοχο.

4)Η Επιστημονική επιτροπή όχι μόνο είναι ”κουφή” στην όποια κριτική τής ασκείται, αλλά δεν χρησιμοποιεί την υπάρχουσα γνώση. Για παράδειγμα, εφαρμόζει την μέθοδο της Λομβαρδίας ως προσέγγιση αντιμετώπισης του covid-19 και όχι του Βένετο που ήταν πολύ επιτυχημένο. Σε άλλο άρθρο θα αναφερθώ σε αυτό και θα αναφερθώ σε λύσεις.

Όχι επειδή έχω ιδιαίτερες δυνατότητες τύπου Χαρδαλιά, αλλά διαβάζω όλη την επιστημονική γνώση Αμερικανικών και Αγγλικών πανεπιστημίων.

Πείτε αλήθειες κύριοι, εφαρμόστε τα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις, μην κερδοσκοπείτε ασύστολα για να επανέλθει η ομαδική πίστη των πολιτών και η προσπάθεια ενάντια στον ιό να έχει αποτέλεσμα.

Νομίζω μια παραίτηση Τσιόδρα ή Χαρδαλιά ίσως βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση για μία νέα αρχή.

Αρκεί και ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τα πολιτικά καραγκιοζιλίκια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί