Καλούν τους εποχικούς εργαζόμενους σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Κρήτης

Σε κινητοποίηση καλούν τους εποχικούς εργαζόμενους αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η ΔΑΣ Επισιτισμού Τουρισμού νομού Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση αναφέρουν

          Ενώνουμε τη φωνή μας με τα ταξικά σωματεία του κλάδου σε όλη την χώρα, σε μία ΚΟΙΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την υπεράσπιση της δουλειάς, των μισθών και των δικαιωμάτων μας! Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα των επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρούν τώρα, με νέα μέτρα να νομιμοποιήσουν την «κλεψιά» που έκαναν τόσα χρόνια οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε επισιτισμό και ξενοδοχεία. Το 7ήμερο, τα 12ωρα, τα απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Στο όνομα της πανδημίας και τις νέας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκουν την «ευκαιρία» να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους. Χωρίς ωράρια, χωρίς σταθερή δουλειά, με μισθούς των 500 ευρώ.
          Η προστασία της ζωής μας, γι’ αυτούς είναι κόστος και εμπόδιο στα κέρδη τους. Γι’ αυτό δεν έχουμε σύγχρονα επαρκή νοσοκομεία και προσωπικό. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Δε θα θρηνούσαμε συναδέλφους διανομείς, δε θα είχαμε κάθε χρόνο δεκάδες λιποθυμίες μαγείρων, σερβιτόρων, καμαριέρων, που τσακισμένοι από την εντατικοποίηση και τις επαγγελματικές ασθένειες καταρρέουν για να υπηρετήσουν την «τουριστική ανάπτυξη».

          Κυβέρνηση και εργοδότες μας χτυπάνε την πλάτη σήμερα «με κατανόηση» και μας λένε να κάνουμε υπομονή. Πως τα δύσκολα θα περάσουν και η «ομαλότητα» θα ξανάρθει. Όμως το τουριστικό θαύμα και η ανάπτυξη στον κλάδο χτίστηκαν πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, στην κατάργηση του 8ώρου, στις μειώσεις μισθών και την υπονόμευση των συλλογικών μας συμβάσεων, με τη βούλα της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα η ΝΔ με τις επευφημίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, νομοθετούν αβέρτα, στο όνομα της πανδημίας και της κρίσης, όλα τα εργαλεία για την ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, τους ακόμη
χαμηλότερους μισθούς, την απελευθέρωση απολύσεων.

          Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι, που ζήσαμε το καλοκαίρι με δανεικά, θα αναγκαστούμε να ζήσουμε για το επόμενο 6μηνο ή και παραπάνω με 6 ευρώ τη μέρα αν είμαστε τυχεροί. Τόσο βγαίνουν τα ψίχουλα του εποχικού ταμείου ανεργίας που διαρκεί μόνο για 3 μήνες. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να δίνουν προνόμια στους μεγαλοεργοδότες, φοροαπαλλαγές, ζεστό κρατικό χρήμα για να πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Φορτώνουν την χασούρα στις δικές μας πλάτες – όπως και την ανάπτυξη – και στρώνουν το έδαφος στην «ομαλότητα» των κερδών του τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου που μεταφράζεται σε μόνιμη εξαθλίωση για όλους εμάς, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

          ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ. Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, από όλες τις ειδικότητες, μπορούμε με τον κοινό αγώνα, να τους μπλοκάρουμε τα σχέδια. Ότι έχουμε κερδίσει διαχρονικά αλλά και μέσα στην πανδημία, το καταφέραμε με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, κόντρα στα κέρδη των εργοδοτών και στη πολιτική που τους υπηρετεί. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Γιατί χωρίς εργαζόμενους δεν δουλεύει καμία επιχείρηση. Αυτοί που μας εκμεταλλεύονται το ξέρουν καλύτερα από μας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση στοχεύει να βάλει νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία και στη λειτουργία των συνδικάτων, με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει. Αυτόν που ετοίμασε κυριολεκτικά ο ΣΕΒ και τον προωθεί ο «υπηρέτης» τους, ο υπουργός της εργοδοσίας Βρούτσης, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

            Κανένας εφησυχασμός! Τώρα που η οργάνωση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι πιο αναγκαία από πότε, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο που παίζουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού, αλλά και στα Δ.Σ. των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού – Τουρισμού. Καλλιεργούσαν στάση αναμονής και εφησυχασμό στους εργαζόμενους με τα μεγάλα λόγια πριν το άνοιγμα της σεζόν περί «κινητοποιήσεων όπου δεν εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η εργατική νομοθεσία», που «ξεχρεώθηκαν» με 2-3 τουφεκιές στον αέρα στις αρχές του καλοκαιριού και μετά πήγαν περίπατο. Την ίδια υπονομευτική στάση κράτησαν και στις 28 Σεπτέμβρη, αλλά και στην πρόταση της Δ.Α.Σ. για πανελλαδική μέρα δράσης στις 2 Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή που δεκάδες σωματεία πανελλαδικά προχωρούν σε συντονισμένες παρεμβάσεις, αυτοί «σφυρίζουν αδιάφορα». Η μόνη κινητοποίηση που οργανώσαν ήταν η συνάντηση «σε καλό κλίμα» με τον Περιφερειάρχη, που πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων! Φτάνουν πλέον στο σημείο να επικροτούν κατά διαστήματα τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι είναι σε θετική κατεύθυνση! Την αναμονή και την αδράνειά τους βέβαια την «άδειασε» το ίδιο το Υπουργείο, το οποίο στο τελευταίο ΦΕΚ δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων! Μας λένε δηλαδή να «κόψουμε το λαιμό μας»! Την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζομένων βιώνουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και  την αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται, τα σωματεία πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων και όχι των εργοδοτών!

          Οι εργαζόμενοι τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε πέρα τις αυταπάτες, ακόμα πιο μαχητικά, πιο μαζικά να διεκδικήσουμε την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας μας! Είμαστε οι πολλοί που δίχως εμάς οι επιχειρήσεις θα ήταν κουφάρια. Είμαστε οι πολλοί που όταν σκεφτόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε να μπούμε στη μάχη, κανείς δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει. Έχουμε την δύναμη σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, κόντρα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που μας θέλουν να τρέχουμε πίσω από τους στόχους και τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων.

            Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για τα δικαιώματά μας:

  • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
  • Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρουςκαι προϋποθέσεις.
  • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
  • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
  • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
  • Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.

Απαιτούμε την διασφάλιση της υγείας μας:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
  • Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

ΟΛΟΙ οι ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην κινητοποίηση

Δευτέρα 2 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί