Πόσες ήττες ακόμα θα υποστεί η χώρα μας, με ευθύνη Μητσοτάκη;

Του Σωκράτη Βαρδάκη*

Μόνο ήττες μετράει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια Κυβέρνηση φάντασμα, που φαίνεται να περνά στα ψιλά γράμματα, την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, την οικονομία, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των νέων. Μια Κυβέρνηση, που έως και σήμερα, με μηδενική υπευθυνότητα, δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο, σε κανέναν από τους παραπάνω τομείς. Μια Κυβέρνηση, που συνεχώς φάσκει και αντιφάσκει και που μας κάνει όλους να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσο επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η Τουρκία, που δεν σεβάστηκε ποτέ όχι μόνο τους κανόνες καλής γειτνίασης, αλλά κυρίως το διεθνές δίκαιο, άλλο τόσο επικίνδυνη κρίνεται η κυβέρνηση για την χώρα μας, με τις αμφιβολίες να εντείνονται για το αν μπορεί να διαφυλάξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Οι παράνομες τουρκικές Navtex για έρευνες στο Αιγαίο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις έρευνες νότια του Καστελόριζου, συνιστούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Βέβαια φαίνεται ότι Υπουργείο Εξωτερικών και ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορούν να ταυτιστούν, αφού το μεν Υπουργείο κάνει λόγο για παράνομες έρευνες της Τουρκίας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο δε κύριος Μητσοτάκης έρχεται πάλι να μας μπερδέψει, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του στα διεθνή μέσα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex σε περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα. 

Φρόνιμο θα ήταν, το Μαξίμου να αναλογιστεί  τις  επιπτώσεις που επιφέρει η έκθεση που υφιστάμεθα σε διεθνές επίπεδο, λόγω διισταμένων απόψεων και κυρίως λόγω έλλειψης δυναμικής στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

            Έκθετη αφήνει η Κυβέρνηση και την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στην πανδημία, με πολυπληθή τμήματα, χιλιάδες λειτουργικά κενά, ελλιπές προσωπικό, τόσο στο εκπαιδευτικό (κυρίως στην ειδική αγωγή), όσο και στη καθαριότητα. Συνεπώς όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τις ίσες ευκαιρίες στην μαθησιακή διαδικασία ενιαία για όλους τους μαθητές της χώρας.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκτυπο! Κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό και από το  ανοχύρωτο σύστημα υγείας της χώρας μας. Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση αποδείχτηκαν πιο απροετοίμαστοι και ανίκανοι από ποτέ, μέσα στην υγειονομική κρίση. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντί να ενισχυθεί περαιτέρω, υποστελεχώθηκε, αντιμετωπίζοντας ακόμα και ελλείψεις σε τεστ κορονοϊού, την ώρα που οι ανάγκες εμφανίζονταν ιδιαίτερα αυξημένες. Η Κυβέρνηση υπερηφανεύεται για διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, όταν την ίδια στιγμή μόνο 30 θέσεις είναι διαθέσιμες στην Αττική, ενώ οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται.

Ο κόσμος της εργασίας δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει από την αποτυχημένη συνταγή της ΝΔ. Τα περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα. Ευέλικτα πλαίσια, ως επί το πλείστον σε βάρος των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας. Ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθοί πείνας, μόνιμη ανασφάλεια.

Η ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων δεν ήρθε ποτέ. Όπως ποτέ δεν ήρθε και η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν εν μέσω πανδημίας.

Και όλα αυτά αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που οι μειωμένες παρεμβάσεις έχουν πρωταρχική θέση, ενώ η ενίσχυση και στήριξη των πληγέντων λάμπουν δια της απουσίας. Επιπλέον γίνεται σαφές ότι η χώρα ήταν σε υφεσιακή τροχιά ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μια νέα κοινωνική κρίση έρχεται στο προσκήνιο με την Κυβέρνηση να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την ενισχύσει. Μέσα στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αλλά κυρίως μέσα σε αυτή την βαθιά οικονομική  που έχουμε περιέλθει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυροποιεί την πολιτική της και τις στοχεύσεις της για φτωχοποίηση των πολιτών.·       

Μέσα από ένα νέο πτωχευτικό κώδικα που περιλαμβάνει ανισόρροπες διατάξεις επιδιώκει την εξαθλίωση της κοινωνίας. Η κυβέρνηση επιλέγει να άρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, καθιστώντας ως πρώτη και κορυφαία προτεραιότητα τη ρευστοποίηση και την απώλεια της περιουσίας των πολιτών–δανειοληπτών έναντι οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού συμφέροντος. 

Την ώρα που οι κοινωνικές ανάγκες πάνε περίπατο, ισχυροποιείται το πλαίσιο των πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα μάτια της στην ανεργία, στα προβλήματα της κοινωνίας,  στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών. Αν δεν μετράει ήττες, αυτή η Κυβέρνηση, τότε ποια;

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Πόσες ήττες ακόμα θα υποστεί η χώρα μας, με ευθύνη Μητσοτάκη;”

  1. πρώην απολιτίκ

    Ακόμα και όσοι αδιάφορουσαμε για τα πολιτικά, βλέπουμε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και να διακρίνουμε ποιος ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας και των ανθρώπων του και ποιος θέλει απλά να κάνει το επάγγελμα του πολιτικού χωρίς να προσφέρει αλλά αντίθετα να βλάπτει κιόλας και όχι μόνο από ανικανότητα αλλά και επίτηδες. Ας έρθει κανείς να ζητήσει ψήφο χωρίς να έχει κάτι να προτείνει αλλά μόνο να αποκατασταθεί επαγγελματικά ο ίδιος και τα λέμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί