Αν. Ξανθός: Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή “Καθρέφτης” του Χρήστου Μιχαηλίδη μίλησε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς είμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Προφανώς είναι μία φάση που απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και πολλαπλά μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και βεβαίως να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στα εισοδήματα που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα». 

Συμπλήρωσε  ότι «τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν και βεβαίως οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Υπάρχει μία δυσπιστία και ένα έλλειμμα συμμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι η πειθώς που έχει ασκήσει η Πολιτεία δεν είναι η απαιτούμενη. Πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει μέριμνα για αυτούς που θα πληγούν περισσότερο. Είναι επιβεβλημένο να τεκμηριώνεται με πειστικό τρόπο η εκτίμηση ανάλυσης κινδύνου και είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση, αλλά και στην πληροφορία. Η διαχείριση τέτοιων υγειονομικών κρίσεων προϋποθέτει διαφάνεια στις πληροφορίες, ως ουσιώδες μέτρο πρόληψης, καθώς η αξιόπιστη πληροφόρηση διαμορφώνει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και βοηθά καταλυτικά στην κοινωνική συμμόρφωση».

Ο πρώην Υπουργός Υγείας κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και να αμβλύνει το κλίμα πόλωσης, το οποίο, όπως τόνισε, οξύνεται όταν σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ψηφίζει στην Βουλή το νέο πτωχευτικό κώδικα που δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης για πολλά νοικοκυριά. Σημείωσε δε ότι «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας, να συμβάλουμε θετικά στη διαχείριση της πανδημίας. Άλλωστε για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να έχει εξασφαλιστεί κλίμα πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.»

Τέλος και αναφορικά με τις παρεμβάσεις που ο ίδιος προκρίνει ως άμεσες προτεραιότητες για το σύστημα υγείας κατέληξε:

«Αυτή τη στιγμή το «παιχνίδι παίζεται» στην εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε κλινική εκτίμηση και σε τεστ. Συνεπώς η εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ ώστε να υπάρχει ένα ανάχωμα ροών προς τα Νοσοκομεία είναι άμεση προτεραιότητα, και η ενσωμάτωσή της έχει καθυστερήσει σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Πριν δύο εβδομάδες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επιτέλους την αξιοποίηση κάποιων δομών ΠΦΥ, αλλά οι ανακοινώσεις είναι ακόμη σε φάση σταδιακής υλοποίησης. Δεύτερον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποζημιώνει τα τεστ που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα – σας θυμίζω ότι αποτελούν το 1/3 των τεστ που γίνονται ημερησίως-. Άρα πρέπει να υπάρξει το τεστ πρέπει να ανακοστολογηθεί, να συνταγογραφείται κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη. Και τρίτον να οργανωθεί καλύτερα η φροντίδα των  χρόνιων ασθενών, αν είναι δυνατό και με ανάπτυξη κατ’ οίκον υπηρεσιών. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αποφύγουμε ένα άτυπο lock down στην τακτική λειτουργία του ΕΣΥ αυτή την περίοδο, αφήνοντας ακάλυπτες τακτικές και σημαντικές υγειονομικές ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί