Τουρκία: Αναβλήθηκε το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί που ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή

Aναβλήθηκε το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο, παρουσία και του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν .

Η θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση με την αιτιολογία ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί.

Η ανακοίνωση της Diyuanet για τη Μονή της Χώρας, Καριγιέ Τζαμί όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, δεν διευκρινίζει πότε θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια- μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καταργηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου.

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε Βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργoύσε ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, μετατράπηκε σε τέμενος. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο ήταν ως σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας.

Πηγή: cnnturk.com, wikipedia

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί