Λαθροχειρίες Βρούτση: Αρπάζουν 2,3 δισ. ευρώ ετησίως από τις συντάξεις

Μέσω του επανυπολογισμού με τις λαθροχειρίες Βρούτση όσοι πήραν σύνταξη πριν από τις 16 Μαΐου 2016 χάνουν έως και το 16,7% των αποδοχών τους. Οι παλαιές συντάξεις λόγω των προσωπικών διαφορών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες, αλλά συμβαίνει το αντίθετο.

Οι λογιστικές αλχημείες Βρούτση φέρνουν νέο γύρο δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων αφού κάποιοι χάνουν ακόμη και το 16,7% των αποδοχών τους. Το Documento αποκαλύπτει τις κυβερνητικές πρακτικές που φέρνουν τη στάμπα του παράνομου και λειτουργούν έτσι ώστε να χάσουν χρήματα μέσω του επανυπολογισμού οι παλαιοί συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή έλαβαν σύνταξη προτού τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου τη 13η Μαΐου 2016.

Και από την ΗΔΙΚΑ καταδεικνύεται το μέγεθος των παρανομιών. Οι παλαιές συντάξεις –παρά τις «προσωπικές διαφορές»– υπολείπονται των νέων κατά 78 ευρώ.

Η νέα μηχανορραφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρει τη σφραγίδα του διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, εκλεκτού του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση.

Mε παραδείγματα

Στον πίνακα 1 είναι τα στοιχεία όπως καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ. Ομως λόγω του γεγονότος ότι στις νέες συντάξεις οι θανάτου είναι αυξημένες (στο 39%, ενώ οι παλαιές είναι 24%) οι διαφορές καλύπτονται και δεν φαίνονται. Στον πίνακα 2 ισοσκελίζουμε τις συντάξεις θανάτου, αφαιρούμε δηλαδή από τις νέες τόσες (40.000) για να έρθουν στα ίδια επίπεδα με τις παλαιές (στο 25%) καθώς και τα αντίστοιχα ποσά που αναλογούν σε 13 εκατ. ευρώ. Ετσι αποκαλύπτονται και οι πραγματικές διαφορές. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων σε δύο μεγάλες κατηγορίες εστιάζονται οι διαφορές, καθότι σε αντίθεση με τις νέες στις παλαιές:

• Δεν υπολογίστηκαν οι εισφορές του 13ου – 14ου μισθού.

• Γενικά οι επιπλέον εισφορές δεν υπολογίστηκαν ορθά και επί των πραγματικών παραστατικών.

Πίνακας 1
Πίνακας 2

Στις νέες συντάξεις για όλους όσοι έχουν 14 μισθούς οι αποδοχές πολλαπλασιάζονται επί 14 ενώ διαιρούνται διά του 12 κι έτσι ο τελικός μισθός προσαυξάνεται κατά 16,7%, το ίδιο και η ανταποδοτική σύνταξη. 

Παράδειγμα: Εστω συνταξιούχος των 2.000 ευρώ με 35 έτη ασφάλισης. Aντί να υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη συνυπολογιζομένων των εισφορών που έχει καταβάλει από δώρα ΧριστουγέννωνΠάσχα και επιδόματα αδείας 2.000×33,81%=2.676 ευρώ, αυτή υπολογίζεται στη βάση των 2000×14/12=2.333 ευρώ.

Στις παλαιές συντάξεις ο κανόνας αυτός παρανόμως δεν τηρήθηκε. Αφενός δεν υπολογίστηκαν όπως οι νέες, αφετέρου ούτε το άρθρο 30 εφαρμόστηκε, το οποίο προβλέπει ειδική προσαύξηση (0,075%) για όσους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές, δηλαδή 3,3% ανά έτος όσο αντιστοιχούν οι δύο επιπλέον (13ος – 14ος) μισθοί.

Ετσι οι παλαιές συντάξεις υπολείπονται έναντι των νέων κατά 16,7% του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράδειγμα: Εάν το ποσό της ανταποδοτικής είναι 350 ευρώ, του παρακρατούν 58 ευρώ! Εάν όμως είναι 600 ευρώ, του παρακρατούν 100 ευρώ! Ενώ εάν η ανταποδοτική είναι 1.000 ευρώ, του παρακρατούν 167 ευρώ!

Το αγκάθι των εισφορών

Από το άρθρο 30 του ν. 4387/2016 για τις επιπλέον εισφορές (πάνω από 20%) για κάθε επιπλέον μονάδα προβλέπεται προσαύξηση 0,075%. Στα βαρέα (όταν συνταξιοδοτούνται με τις κοινές διάταξης) για κάθε έτος υπάρχει προσαύξηση 0,27%. Με παράλληλη ασφάλιση, για κάθε έτος η προσαύξηση είναι 1,5%. Ενώ για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, οι οποίοι από το 1993 είχαν επιπλέον εισφορές έως 19%, οι προσαυξήσεις ποικίλλουν. Εάν για παράδειγμα είχαν 16%, για κάθε έτος δικαιούνται 1,2%.

Για τις παλαιές συντάξεις δεν λήφθηκε υπόψη ούτε ο νόμος ούτε η υπουργική απόφαση 26083/887. Αυθαίρετα έκοψαν σχεδόν τον μισό χρόνο των επιπλέον εισφορών που σύμφωνα με στοιχεία έχει ως εξής: 

  • Από τα βαρέα: Αφαιρέθηκαν οι πρώτες 3.000 ημέρες και υπολογίστηκαν μόνο οι πάνω από αυτές, επιβάλλοντας μειώσεις έως 2,7% ή 64 ευρώ, ενώ σε άλλους δεν υπολογίστηκαν καθόλου, με μειώσεις έως 9,45% ή 224 ευρώ. 
  • Παράλληλη ασφάλιση: Εξαιρέθηκαν και δεν υπολογίστηκαν όσων δεν συμπλήρωσαν τις 4.800 ημέρες, επιβάλλοντας έτσι μειώσεις της τάξης ενδεικτικά –έστω με 2.000 ημέρες– έως 10%, 237 ευρώ! 
  • ΔΕΚΟ: Σωρεία «λαθών» τόσο ως προς τον συντάξιμο μισθό (έως και 500 ευρώ χαμηλότερα) όσο και ως προς το επιπλέον ποσοστό (έως και 10% χαμηλότερα). Παράδειγμα: Αντί για ανταποδοτική (3.000Χ33,81+25%) 1.764 ευρώ, του εμφάνισαν (2.500 Χ33,81% +15%) 1.220 ευρώ! Δηλαδή 544 ευρώ λιγότερα.

Κ. Νικολάου: Ποιος πληρώνει το μάρμαρο

Οι διαφορές των παλαιών συντάξεων σε σχέση με τις νέες αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες (συν 1,3 δισ. ευρώ) από ποσά τα οποία εμφανίζονται… ως «προσωπικές διαφορές» και φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρ. Χάλαρης οφείλουν να αποκαταστήσουν την ανομία αυτή. Να απαντήσουν στους συνταξιούχους:

  • Γιατί αυτές οι μεγάλες διαφορές παλαιών – νέων;
  • Γιατί σε αυτές δεν υπολογίστηκαν οι εισφορές του 13ου – 14ου μισθού όπως στις νέες;
  • Γιατί δεν υπολογίστηκαν όλες οι ημέρες στα βαρέα;
  • Γιατί δεν υπολογίστηκαν όλες οι ημέρες της παράλληλης ασφάλισης;
  • Γιατί το αλαλούμ στις ΔΕΚΟ;
  • Τι προτίθενται να πράξουν για τις παραπάνω διαφορές;

*Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

Παραδέχεται το μπάχαλο το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά την καταβολή των αναδρομικών

Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται τώρα, μέσω διαρροών, ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες όσον αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ενώ οι οργανώσεις συνταξιούχων σημειώνουν ότι είναι περίπου αδύνατον να καταβληθούν τα αναδρομικά μέχρι το τέλος του χρόνου εξαιτίας σοβαρών λαθών της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ.

Όσοι έλαβαν για πρώτη φορά τη μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται. Το υπόλοιπο θα το λάβουν στη συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016 έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12. Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών συνεχίστηκε και χθες, Τρίτη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΤ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι συνολικά για 2,35 εκατ. συνταξιούχους από ένα σύνολο 2,5 εκατ. δικαιούχων, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ενώ άλλοι 360.000 κληρονόμοι των αναδρομικών θανόντων συνταξιούχων θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση στον ΕΦΚΑ για την απόδοση των χρημάτων.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός!

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνται, 80.000 συνταξιούχοι είτε είδαν κουτσουρεμένα στις συντάξεις τους τα αναδρομικά είτε δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα τα λάβουν. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που δικαιούνται» σημείωσε, σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.

Με πληροφορίες από Documentonews.gr , Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί