Καταδικάστηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού

Σε ένα χρόνο και έξι μήνες με αναστολή καταδικάστηκαν αντίστοιχα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Άλλα δυο στελέχη της απαλλάχθηκαν καθώς είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους αργότερα.

Η δίωξη προέκυψε μετά από αναφορά του Δήμου Αριστοτέλη, καταγγελίες πολιτών το 2015 αλλά και τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας.

Ακολούθησε η παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία και σύντομα εντοπίστηκαν οι εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος που εντόπιζαν σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων εκ μέρους της εταιρείας χρυσού.

Στο δικαστήριο της Τρίτης, η εταιρία επιχείρησε να πείσει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, όμως οι καταθέσεις του πρώην δημάρχου Γιώργου Ζουμπά και της προϊσταμένης της επιθεώρησης περιβάλλοντος δεν άφησαν περιθώρια, ούτε για το αν υπήρξε πράγματι ρύπανση αλλά ούτε για τη συστηματική παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία εστάλησαν από τον Δήμο Αριστοτέλη στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλεία Στρατωνίου και στον Μαντέμ Λάκκο, έδειχναν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρέων μετάλλων αλλά και αρσενικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί