Στο Μαξίμου συζητούν γενικό lockdown αν τα ημερήσια κρούσματα υπερβούν τα 2.000

Μόσιαλος: “Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα”

Ένα λουκέτο για ολόκληρη την επικράτεια κραδαίνουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, σε περίπτωση που οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, δεν υπηρετήσουν το κυβερνητικό δόγμα – μονόδρομο της ατομικής ευθύνης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει, υπό το κράτος του πανικού, να επιβάλει γενικό lockdown σε περίπτωση που τα ημερήσια κρούσματα υπερβούν τα 2.000, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει κυκλώσει την 9η Νοεμβρίου στο ημερολόγιο, οπότε, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, θα αξιολογηθεί η αποδοτικότητα της τελευταίας δέσμης περιοριστικών μέτρων (νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, γενικευμένη χρήση μάσκας σε 19 περιοχές της χώρας). Μία ανάσα πριν το τοπικό lockdown απέχουν οι «πορτοκαλί» πόλεις της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και των Σερρών: «οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές ώστε να δούμε αν θα ανέβουν επίπεδο επικινδυνότητας», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας…

Καμπανάκι κινδύνου

«Σίγουρα θα έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα» προεξόφλησε (Real FM) ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγώντας ότι «από τη στιγμή που είμαστε κοντά στα 1.000 επιβεβαιωμένα, τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, γιατί δεν βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ή όλους όσοι έχουν ήπια συμπτώματα». Περιγράφοντας τις δυσοίωνο επιδημιολογικό τοπίο, τόνισε ότι «αν θα πάμε στις 4.000 ή σε μεγαλύτερο αριθμό θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μέτρων και από την πλευρά της πολιτείας και από τη μεριά των πολιτών».

Το μήνυμα προς το Μαξίμου πως «χρειαζόμαστε γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα» απέστειλε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Επέσεισε τον κίνδυνο «τις επόμενες οκτώ ημέρες να έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων».

Την καμπάνα «ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορωνοϊός και τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν» χτύπησε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2.000 ημερήσια κρούσματα.

Κατά των νέων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην επιχείρηση καλλωπισμού της επιδημιολογικής εικόνας λέγοντας ότι η Ελλάδα «μαζί με τις σκανδιναβικές είναι οι καλύτερες χώρες στην Ε.Ε ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων»! Στον απόηχο των ολέθριων κυβερνητικών ολιγωριών, πρόταξε τον ισχυρισμό «ότι η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων» απευθύνοντας έκκληση «να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις». Για τις εικόνες συνωστισμού, ωστόσο, που καταγράφηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «δεν εξαιρείται κανείς από την εφαρμογή των μέτρων» αλλά, σε πολύ ήπιους τόνους, επεσήμανε ότι «πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως η δυσκολία του εγχειρήματος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ότι μιλάμε για ανθρώπινες κοινωνίες»…

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί