Σε Λότζια και Περιφέρεια Κρήτης ο Υφυπουργός Τουρισμού

Δήμαρχος Ηρακλείου: « Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Πανδημίας»

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμό Μανόλη Κόνσολα και την Γ.Γ του Υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοϊζου, είχε το πρωί της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου , ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στο επίκεντρο της συζήτησης οι συνέπειες που έχει προκαλέσει στην τουριστική οικονομία η πανδημία του Covid 19, αλλά και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου «είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για τα μέτρα  που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες από την κρίση του κορωνοϊού». Παράλληλα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην φετινή δύσκολη χρονιά επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα του τουρισμού στο Ηράκλειο δεν ήταν ανεπιτυχές αφού τα κρούσματα που εντοπίστηκαν δεν σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις αφίξεις ξένων επισκεπτών αλλά κυρίως στην διακίνηση του εσωτερικού τουρισμού. 

Ο Υφυπουργός Τουρισμού από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξισορρόπηση που υπήρξε σχετικά με τα κρούσματα, αναφέροντας ότι δεν είναι τυχαία η κήρυξη της Κρήτης ως ασφαλής  προορισμός από την Μεγάλη Βρετανία. Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε βιώσιμο το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για τον τουρισμό σημειώνοντας ότι βρίσκεται εδώ για να το στηρίξει. Η Γ.Γ.του Υπουργείου Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου και Υπουργείου συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητη για την σωστή προετοιμασία της επόμενης μέρας . 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος επανέφερε το θέμα ολοκλήρωσης της νομοθετικής ρύθμισης για την αποχωροθέτηση του Κόλπου του Δερματά από τουριστικός λιμένας προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες για την Μαρίνα στο Παγκρήτιο Στάδιο . Τόσο ο Υφυπουργός Τουρισμού όσο και η Γ.Γ. διαβεβαίωσαν ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και ότι υπάρχει βούληση για την επίλυση του, μάλιστα όπως είπε ο κ. Κόνσολας υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης .

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης , ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης, ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος σε θέματα 

Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης και η Γ.Γ του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Υφυπουργό και την Γ.Γ. Τουρισμού για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος από τις συνέπειες του Covid-19

Μόνο με τη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την μεγάλη κρίση, την οποία  έχει προκαλέσει η πανδημία του COVID-19 στον κλάδο του τουρισμού. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υποδεχόμενος στην Περιφέρεια τον Υφυπουργό Τουρισμού Μανόλη Κόνσολα και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Βίκυ Λοίζου. 

«Ο στόχος μας είναι κοινός. Να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες στο τουριστικό μας προϊόν την φετινή χρονιά, για να μπορούμε να ατενίζουμε τον επόμενο χρόνο με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι καμία Περιφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχεδιασμό, εάν δεν υπάρχει συμπόρευση με το Υπουργείο Τουρισμού. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της Κρήτης διαμορφώνεται από τον τουρισμό επεσήμανε πως: «προετοιμαζόμαστε για την επόμενη δεκαετία στην Κρήτη και οραματιζόμαστε την «πράσινη» ανάπτυξη που χρειάζεται το νησί μας με τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, όπως επίσης τα απαιτούμενα έργα για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών. Η Κρήτη διαθέτει τουριστικές σχολές, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν και το ζητούμενο είναι οι νέοι που αποφοιτούν να βρίσκουν εργασία». Τέλος, ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε την επόμενη χρονιά ο τουρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Από την πλευρά του στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Τουρισμού Μανόλης Κόνσολας υπογράμμισε ότι, «στη σημερινή συνάντηση διαπιστώσαμε ότι, ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευάλωτο προϊόν και το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης προσαρμόζεται απόλυτα στο στρατηγικό δεκαετές που σχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού. Η Κρήτη είναι σύστοιχη με τις ανάγκες της αγοράς για ιδιωτικές υποδομές και τον εκσυγχρονισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων για δημόσιες επενδύσεις, για την «πράσινη» οικονομία, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την τουριστική εκπαίδευση, για τον θεματικό τουρισμό», και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι να συνεχίζουμε από την Κρήτη να στέλνουμε το μήνυμα της ασφαλούς Κρήτης, κάτι που αναγνώρισε και η Βρετανική Κυβέρνηση που επανένταξε την Κρήτη σε ασφαλή προορισμό σε επίπεδο Ευρώπης». 

Ο κ. Κόνσολας παράλληλα εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του σήμερα στην Περιφέρεια και την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Κρητικούς που διαχρονικά έχουν «κτίσει» το τουριστικό θαύμα στην Κρήτη και στην Ελλάδα. Στα ηνία της Περιφέρειας είναι ένας εξαιρετικός Έλληνας, ένας πολύπειρος άνθρωπος που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση, ενώ η συμμετοχή του σε Κυβερνητικά και Ευρωπαϊκά όργανα ως Ευρωβουλευτής δίνει το δικαίωμα αυτή την χρονική συγκυρία, που είναι η μεγαλύτερη κρίση στον τουρισμό, να ελπίζουμε ότι με τον Σταύρο Αρναουτάκη, την Περιφερειακή Αρχή, το Περιφερειακό Συμβούλιο, προχωράμε δυνατά μπροστά για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που η χώρα δεν έχει ξαναζήσει». 

Στη σημερινή συνάντηση στη Περιφέρεια συμμετείχαν επίσης: Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοίζου, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, στελέχη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου και υπηρεσιακά στελέχη. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί