Πέτσας: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για την εξέλιξη της πανδημίας ανά περιοχές

Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει “μάχη” με το χρόνο από την αρχή της πανδημίας και αυτό θα συνεχίσει να πράττει μέχρι να έρθει στο προσκήνιο ένα εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα υπάρξει μετακίνηση περιοχών σε άλλη κατηγορία.

“Σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούν, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 “πράσινη” δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες 11 και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο “πορτοκαλί”. Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε ο κ. Πέτσας. “Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού”, επεσήμανε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων.

“Απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν – όπως είπε ο πρωθυπουργός – την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες. Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς εντατικοποίησης των ελέγχων, προκειμένου να μη θριαμβεύουν “οι λίγοι πονηροί, σε βάρος των πολλών”, όπως σημείωσε. “Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ’ απ’ όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα”, είπε.

“Ο Πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από την πρώτη ημέρα”

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο Χρήστος Παπάς διαφεύγει της σύλληψης, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ικανοποιημένος από την πρώτη ημέρα και πρόσθεσε ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό και επιπλέον η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί