Ο υπουργός Άμυνας του Μητσοτάκη βλάπτει το εθνικό συμφέρον: “Δυνητικό δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων”!

Σε μία δήλωση που βλάπτει -κατά τον Γιάννη Ραγκούση- τα εθνικά συμφέροντα προχώρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που το Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το ΥΠΕΞ να επιδίδει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα. Ο ΥΕΘΑ παρείχε πλήρη κάλυψη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων» και χαρακτήρισε δυνητικό το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Δείτε: Ο νεομητσοτακικός Χρυσοχοΐδης προκαλεί με τα 12 μίλια που τα θεωρεί… “εθνικισμό”!- Αντιδράσεις και μέσα στη ΝΔ

Δείτε επίσης: Το σχέδιο του Μητσοκέικου για το Αιγαίο- Κων. Μητσοτάκης: Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία! (βίντεο)

“Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία”!- Η δήλωση του Κων. Μητσοτάκη, κληρονομιά στον γιό του! (βίντεο)

«Θα πει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τι θα κάνει η χώρα μας αν μπει γεωτρύπανο μέσα στα 12 μίλια;» ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Γ. Ραγκούσης, ζητώντας παράλληλα από τον Ν. Παναγιωτόπουλο να πάρει θέση για την άποψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι είναι εθνικιστικό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επέκταση των χωρικών υδάτων. «Γιατί αυτή την ημέρα που διαλέξατε να μιλήσετε ως βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, το Oruc Reis σουλατσάρει μέσα στα δυνητικά χωρικά ύδατα της πατρίδας μας, δηλαδή μέσα στα δυνητικά σύνορα της πατρίδας μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 ν.μ.»

Σε αντίθεση με τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Νίκο Δένδια και Δημήτρη Μαρκόπουλο που «άδειασαν» τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τον κάλυψε, ορίζοντας με διαφορετικό τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη και στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί δυνητικό δικαίωμα. Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτεται από τις ένοπλες δυνάμεις δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα απόλυτα. Επομένως, η σφαίρα προστασίας είναι αυτή που έχει περιγραφεί» απάντησε, όντας σε άλλη «γραμμή» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, στις 16 Οκτωβρίου, έκανε λόγο για «αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας».

«Ανακαλέστε γιατί βλάπτετε τα εθνικά συμφέροντα»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος επισήμανε ότι «έντρομοι σας άκουσαν οι βουλευτές και της ΝΔ να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα, ρητώς αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα». Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι απαράδεκτη τοποθέτηση, πρέπει να ανακαλέσετε γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι ήδη αναφαίρετο δικαίωμα και όχι δυνητικό να επεκτείνουμε». Τόνισε δε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είτε δεν ξέρει τι είπε, είτε έκανε λάθος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα διορθώσει τη δήλωσή του.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί