Ο νεομητσοτακικός Χρυσοχοΐδης προκαλεί με τα 12 μίλια που τα θεωρεί… “εθνικισμό”!- Αντιδράσεις και μέσα στη ΝΔ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στη Βουλή η φράση του υπουργού προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος κατά την ομιλία του είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Χρησιμοποιείτε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε. Εθνικισμό για τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παπά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής» είπε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταϊκούρα.

Δείτε επίσης: Το σχέδιο του Μητσοκέικου για το Αιγαίο- Κων. Μητσοτάκης: Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία! (βίντεο)

“Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία”!- Η δήλωση του Κων. Μητσοτάκη, κληρονομιά στον γιό του! (βίντεο)

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση στην τοποθέτηση που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την οποία χαρακτήρισε εθνικιστικό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την παρέμβαση του έθεσε προ της ευθύνης του τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Μετά την άκρως εμπρηστική τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη έχουν τεθεί μέσα στην αίθουσα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας ζητήματα στα οποία θα αναφερθούμε όταν έρθει η ώρα να κάνουμε τις ομιλίες μας στη συνέχεια. Όμως σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης υπήρξε και μία αναφορά η οποία έχει για κάθε έναν ο οποίος θέλει στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό εγείρει μείζον θέμα για την κυβέρνηση στο σύνολό της. Ως γνωστόν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει ρητώς από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η τοποθέτηση του υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας στα 12 μίλια είναι μία τοποθέτηση η οποία αντιβαίνει τον πυρήνα την καρδιά της εθνικής στρατηγικής των εθνικών συμφερόντων των απαράγραπτων εθνικών δικαίων. Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά ρητώς και κατηγορηματικώς προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη. Ή θα ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη ο κ. Χρυσοχοίδης για αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο σύνολό της αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη για αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα απέναντι στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε δεν θα πω κ. Πρόεδρε ότι αυτός είναι τελικώς ραγιαδισμός και δουλοπρέπεια. Θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο».

«Άδειασε» τον Μ. Χρυσοχοΐδη ο Παναγιώτης Πικραμμένος
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Π. Πικραμένος παίρνοντας τον λόγο να απαντήσει στον κ. Ραγκούση επισήμανε τα εξής: «Να το επαναλάβω για να το καταλάβουν όλοι: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανένα Έλληνα και πολλώ μάλλον από την κυβέρνηση αλλά και από όλους τους έλληνες πολίτες ότι η χώρα μας έχει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Δεύτερον: θεωρώ ότι ο υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης  δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση».https://www.youtube.com/embed/itx20E5pyiA

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης προέτρεψε τον κ. Πικραμένο να διαβάσει τα πρακτικά τα οποία επιβεβαιώνουν το ιστορικό ατόπημα του κ. Χρυσοχοϊδη: ” η φράση του είναι πολύ συγκεκριμένη και ρητή. «Τον εθνικισμό των 12 μιλίων» είναι η φράση  την οποία χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στη δική μας την πρόταση. Επομένως κύριε Πρόεδρε εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης πρόκειται -προφανώς όπως σωστά είπατε κι εσείς κατά τη γνώμη μου- για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοΐδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κ. Πικραμένε να μη δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει!”

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος τήρησε σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «Εθνικισμός» το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 μίλια.

«Την γραμμή αυτή τη χάραξε προσωπικά  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης. Κανένας,  κανένας δεν δικαιούται να αποκλίνει από αυτή τη γραμμή» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί