Καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους σε υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου οι Έλληνες φωτορεπόρτερ

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι Έλληνες φωτορεπόρτερ για τον αποκλεισμό τους σε υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο κλάδος αλλά και η επαγγελματική τους υπόσταση.

Στην επιστολή – διαμαρτυρία που υπογράφουν τρία ελληνικά πρακτορεία, αναφέρονται τα εξής:

Mε έκπληξη (εχθές Σάββατο κυριολεκτικά στο παραπέντε) ενημερωθήκαμε ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 για λόγους προστασίας από την πανδημία δεν θα καλυφθεί φωτογραφικά από κανέναν ανεξάρτητο φωτορεπόρτερ και θα δοθεί δελτίο Τύπου από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΞ με τις φωτογραφίες της αρεσκείας τους από τον προσωπικό τους φωτογράφο. Την ίδια ημέρα ο Ρώσος υπουργός θα επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό όπου όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη απαγόρευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο εξωτερικών χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την πανδημία για να αποκλείσει τους ανεξάρτητους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ από την κάλυψη γεγονότων. Τώρα επικαλείται την πανδημία, όμως και πριν από αυτήν, υπήρχε αποκλεισμός στα περισσότερα θέματα του Υπουργείου.

Θεωρούμε ότι η πανδημία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση για να την εκμεταλλευτούν ορισμένοι υπεύθυνοι σε γραφεία τύπου υπουργείων προσπαθώντας να ελέγξουν την εικόνα που δίνεται στα ΜΜΕ, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες δεοντολογίας του τύπου και της ενημέρωσης.

Γιατί το φαινόμενο του αποκλεισμού μας όσον αφορά την κάλυψη επίκαιρων γεγονότων που αφορούν θέματα του πολιτικού ρεπορτάζ δεν το υφιστάμεθα μόνο από το Υπ. Εξωτερικών, αλλά και από άλλα υπουργεία που έχουν “κλειδώσει” την κάλυψη θεμάτων, είτε σε κλειστό χώρο είτε σε επισκέψεις του υπουργού-εντελώς αντιφατικό και παράδοξο-αλλά και την ενημέρωση προς εμάς, όπως ενδεικτικά το Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Ανάπτυξης, Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπ. Παιδείας, Υπ. Άμυνας, Υπ. Προστασίας του Πολίτη και άλλα.

Με αυτόν τον τρόπο από την καραντίνα και μετά έχουμε καταντήσει να διακινούμε ως επί των πλείστων δελτία τύπου με φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα, χωρίς οι ίδιοι να μπορούμε να καλύψουμε φωτογραφικά οποιαδήποτε εκδήλωση του εκάστοτε υπουργείου, για τις ανάγκες της ενημέρωσης.

Όπως έχουμε προσαρμοστεί όλοι οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ στην νέα κατάσταση έτσι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να προσαρμοστούν και οι αρμόδιοι στα υπουργεία.

Μπορούν να φροντίσουν ώστε το μέρος που θα δίνεται ευκαιρία για φωτογραφική κάλυψη να είναι ένας χώρος που πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές από άποψη διαστάσεων ώστε να μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε συνάντηση, ή συνέντευξη τύπου, χωρίς κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Θα μπορούσε ο εκάστοτε υπουργός να σκεφτεί πόσο κακό κάνει στην ελευθερία του Τύπου να μοιράζει ο ίδιος τις φωτογραφίες από τις συναντήσεις του και να δώσει την ευκαιρία για φωτογραφίες σε ανοικτό χώρο εκτός ή εντός του υπουργείου του, κατά την υποδοχή αλλά και στον τεράστιο χώρο έξω από το γραφείο του όπου μια χαλαρή συζήτηση με τον εκάστοτε προσκεκλημένο θα έδινε φωτογραφίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες από το κλειστοφοβικό γραφείο του όπου οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την παρουσία αρκετών φωτογράφων, όσον αφορά το Υπ. Εξωτερικών και αντίστοιχα σε μεγάλες αίθουσες που διαθέτουν όλα τα υπουργεία και το γνωρίζουμε.

Αντίθετα με το υπουργείο εξωτερικών το Μέγαρο Μαξίμου, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν απόλυτη επίγνωση τόσο της σοβαρότητας της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία όσο και της σοβαρότητας της κατάστασης σε σχέση με το να μην ελέγχεται η εικόνα που δίνεται στα ΜΜΕ , επιτρέποντας δηλαδή μόνο στους δικούς τους φωτογράφους και καμία φορά και τον φωτογράφο του κρατικού πρακτορείου όπως συνηθίζει να κάνει το ΥπΕξ.

Δηλαδή η ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές δεν κινδυνεύουν και κινδυνεύουν οι Υπουργοί να “μολυνθούν” από εμάς;

Επίσης κατάλαβαν και σεβάστηκαν, ότι η τακτική αποκλεισμού των ανεξάρτητων φωτογράφων οδηγεί μαθηματικά στην ανεργία των φωτορεπόρτερ καθώς αν όλοι λειτουργήσουν όπως το ΥπΕξ, αλλά τα ενδεικτικά προαναφερόμενα υπουργεία, δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης πλέον για τους φωτορεπόρτερ που καλύπτουν το πολιτικό ρεπορτάζ, ειδικά τώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα εντός, αλλά και εκτός των συνόρων της.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος όπως η πανδημία για λόγους προπαγάνδας και απορούμε πώς δεν καταλαβαίνουν πόσο αντιδεοντολογικό και ανήθικο είναι όλο αυτό. Αν έχουν δυσκολία να σκεφτούν πώς θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια και με προστασία τόσο των παρευρισκομένων όσο και της ελευθερίας του Τύπου η κάλυψη των εκδηλώσεων τους παρακαλούμε αντί να μας ανακοινώνουν αυταρχικά ότι δεν θα καλυφθούν ή να μην μας ενημερώνουν καν γα τα θέματα που αφορούν τα υπουργεία τους, να μας καλέσουν να συζητήσουμε ώστε να τους προτείνουμε έναν αριθμό λύσεων στο πρόβλημα που προφανώς δεν είναι σε θέση ή σε διάθεση να σκεφτούν.

Η λογική κάλυψης των θεμάτων με την διαδικασία pool ή rotation που μας ζητούν στην λογική της ΕΡΤ, μας οδηγεί μαθηματικά στην συρρίκνωση και στην εξαφάνιση του επαγγέλματος, όπως ακριβώς έγινε με τους συναδέλφους τηλεοπτικούς εικονολήπτες.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ, Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ

Τα Ελληνικά πρακτορεία

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί