Περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων από το Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex φέρνει στο φως το Spiegel

Nέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και μάλιστα με την ανοχή και τη γνώση της Ευρώπης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό Der Spiegel

Περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων από το Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex έφερε στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel, γεγονός που έκανε την Ευρωομάδα της Αριστεράς να ζητήσει την απόλυση του αρχηγού της Frontex.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του Spiegel (αγγλικά)

Τα συμβάντα είχαν καταγγείλει πρόσφυγες και στη συνέχεια αποδείχθηκαν από ρεπορτάζ και έρευνα των δημοσιογραφικων ομάδων Lighthouse Reports, Bellingcat, του «Spiegel», του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και του ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού Asahi TV.

Όπως αποκαλύπτεται, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοροφυλακής συμμετείχε στις παράνομες επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού και αν δεν συμμετείχε τις κατέγραφε και στη συνέχεια τις κάλυπτε.

Πηγές της FRONTEX σημειώνουν πως οι αξιωματικοί της υπηρεσίας που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν «πνεύμα συντροφικότητας» με τους Ελληνες αξιωματικούς και τους καλύπτουν, αυτολογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές που υποβάλλουν στην έδρα της κεντρικής υπηρεσίας στη Βαρσοβία.

Στις αναφορές τους δεν χρησιμοποιείται ο όρος «επαναπροώθηση», αλλά «επιστροφές» ή «απελάσεις». Όπως καταγγέλλεται, οι αυτολογοκριμένες αναφορές φιλτράρονται άλλες δύο φορές, μία από την ελληνική Ασφάλεια της Λέσβου και άλλη μία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

«Μέχρι να φτάσουν οι αναφορές στη Βαρσοβία, έχει αφαιρεθεί κάθε στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει υποψίες, έστω κι αν η πηγή των πληροφοριών έχει αξιολογηθεί σαν “αξιόπιστη”» αναφέρει η έρευνα.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Σκάφος της Frontex συμμετέχει ενεργά στις επαναπροωθήσεις.

2. Σκάφη της Frontex κατ’ επανάληψη παρακολουθούν περιστατικά επαναπροωθήσεων από το Λιμενικό και δεν παρεμβαίνουν για να τις αποτρέψουν, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομες.

3. Εναέρια μέσα της Frontex προσποιούνται ότι δεν βλέπου τα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

4. Σκάφη της Frontex κατ’ επανάληψη βρίσκονται παρόντα σε παράνομες ενέργειες χωρίς να τις καταγράφουν ή να τις αναφέρουν.

5. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι δεν έχει γνώση περιστατικών επανπροωθήσεων γιατί η Frontex δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά.

6. Οι επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων αφήνουν καθαρά στίγματα, τα οποία είναι ορατά σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη και ειδικός σε θέματα ναυσιπλοΐας εξήγησε ότι μπορεί οι μικρές βάρκες να μην είναι «ορατές» αλλά τα μεγάλα σκάφη δημιουργούν κυματισμούς που δεν μπορούν να «κρυφτούν».

Συμμετοχή του ρουμανικού σκάφους

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι η αναχαίτιση βάρκας με 47 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου στις 8 Ιουνίου από το ρουμανικό σκάφος της Frontex , «MAI1103».

φωτ. από το astraparis.gr της Χίου

Το σκάφος προξένησε επικίνδυνα κύματα με σκοπό να αναγκάσουν τη βάρκα των προσφύγων να αλλάξει πορεία και να γυρίσει στην Τουρκία. Στη συνέχεια. σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προσέγγισε τη βάρκα και οδήγησε τους πρόσφυγες προς τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα. Το περιστατικό παρακολουθούσε άλλο σκάφος της FRONTEX, τo πορτογαλικό «Nortada», από απόσταση 5 χλμ. που επέτρεπε την οπτική επαφή με το συμβάν.

Το ίδιο σκάφος της Frontex, «MAI1102», τον Δεκαπενταύγουστο, βρισκόταν σε οπτική επαφή με άλλο περιστατικό κατά το οποίο το ελληνικό και το τουρκικό Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσουν σε επιχείρηση διάσωσης βάρκας προσφύγων. Μάλιστα, το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού επαναπροώθησε τη βάρκα στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα και το «MAI1102» δεν παρενέβη, ούτε φαίνεται να κατέγραψε το παράνομο περιστατικό στο εσωτερικό σύστημα αναφοράς.

H μάλλον αμήχανη πρώτη αντίδραση της Frontex: «μερικά περιστατικά στη θάλασσα»…

«Ο διευθυντής της Frontex είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με μερικά περιστατικά στη θάλασσα τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα» το μάλλον αμήχανο tweet από την Frontex, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις αποκαλύψεις:

Απόλυση του Λεγκερί ζητά η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Μετά τις αποκαλύψεις, με ανακοίνωσή της, η Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL, ζητά την απόλυση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

Όπως τονίζει, τον Ιούλιο ο Λεγκερί κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ότι έχει καταγραφεί «μόνο ένα περιστατικό επαναπροώθησης».

Και τονίζει μεταξύ άλλων ότι η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι «η ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία συνεργάζεται με κράτη-μέλη για την παραβίαση το νόμου της Ε.Ε., ενώ ο Φαμπρίς Λεγκερί είπε ψέματα στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου».

«Από τώρα και στο εξής, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δώσει τέλος σε αυτές τις ενέργειες της Frontex, θα θεωρηθεί συνεργός στην παραβίαση αυτή», προστίθεται.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί