O ΣΥΡΙΖΑ Χερσονήσου για τις πρόσφατες καταστροφές της περιοχής

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες περιουσιών στο Δήμο Χερσονήσου, αλλά και στα όμορα δημοτικά διαμερίσματα, βίωσαν τις τελευταίες μέρες πρωτοφανείς καταστροφές, από τα ομολογουμένως έντονα και απότομα καιρικά φαινόμενα. 

Ωστόσο, παρά τα προειδοποιητικά «χτυπήματα» του καιρού τα τελευταία χρόνια και παρά την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε καθημερινά, όλο και πιο έντονα, κάποιοι διοικούντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα την κατάσταση και δρουν με έπαρση όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά χωρίς σχέδιο όταν εκλέγονται σε θέσεις ευθύνης. 

Οι ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφές γνωστές, μεγάλες και διαχρονικές, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο. Ως πότε όμως η περιοχή μας, ένας από τους πιο πλούσιους δήμους της χώρας, θα εκτίθεται έτσι, ούσα έρμαιο στις «ορέξεις» κάθε κακοκαιρίας; Τι έχουμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Ο Δήμος μας, μία τουριστική περιοχή που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο της χώρας, δυστυχώς «εγκλωβίζεται» στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και υφίσταται τις συνέπειες της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, με θύματα τους ίδιους τους δημότες και κατοίκους.

Όλοι επιζητούν την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών που παρέχονται από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, ωστόσο η ανάπτυξη πρέπει να επιτυγχάνεται με κανόνες και σεβασμό στην ποιότητα ζωής των ντόπιων. 

Από την άλλη πλευρά, δεν είδαμε κανένα εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους να εμφανίζεται στις περιοχές που επλήγησαν, ούτε να ψελλίζεται μία λέξη σχετική με «στήριξη», «αλληλεγγύη», «συμπαράσταση», «αποζημίωση». Οι άνθρωποι που επλήγησαν, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι οικονομικά ευκατάστατοι. Είναι άνθρωποι του μόχθου, μεροκαματιάριδες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, αγρότες. Άνθρωποι που είδαν σε ένα βράδυ την περιουσία τους να καταστρέφεται και αναμένουν -μάλλον μάταια- τη στήριξη της πολιτείας. 

Καλούμε τον Δήμο άμεσα σε βραχυπρόθεσμες ενέργειες:

Α) να αποφασίσει επειγόντως σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών που επλήγησαν απέναντι στον Δήμο, αλλά και μέτρα οικονομικής στήριξης από το εύρωστο ταμείο Δήμου. 

Β) να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε οι εργολάβοι που εκτελούν κοινωφελή έργα σε περιοχές του Δήμου (π.χ. Κοκκίνη Χάνι), να τα ολοκληρώσουν άρτια και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Γ) να προχωρήσει άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, σε διάνοιξη των ρεμάτων, τη κατάλληλη σήμανση των «Ιρλανδικών» διαβάσεων, μέχρι την κατασκευή υποδομών που θα διευκολύνουν την κίνηση πεζών και οχημάτων χωρίς κινδύνους κατά τη χειμερινή περίοδο 

Καλούμε τον Δήμο να αιτηθεί άμεσα προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Αιρετή και την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια:

Α) Οικονομική Ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο

Β) Οικονομική Ενίσχυση για μελέτες και αντιπλημμυρικά έργα στους πυκνοκατοικημένους οικισμούς της Χερσονήσου και των Μαλίων σε πρώτη φάση, αλλά και όπου αλλού απαιτούνται

Γ) Εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Δ) Αίτημα προς την αιρετή Περιφέρεια για κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη  

Ε) Άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων μέσω του Υπουργείο Εσωτερικών, όπως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει εκδίδοντας τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Αρ. 5808/2018 και 33862/2019.

Ζ) Ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για οικονομική ενίσχυση παραγωγών που δεν είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ

Αλήθεια, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος ΦιλόΔημος που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την βελτίωση υποδομών και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού;

Αλήθεια, έχει προχωρήσει η οριοθέτηση των ρεμάτων στο Δήμο μας;

Δεν γίνεται να συζητάμε για αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα έργα υποδομής. 

Δεν γίνεται να επιζητούμε ένα κράτος πρόνοιας, χωρίς να στεκόμαστε δίπλα σε όσους έχουν χάσει τις περιουσίες τους. 

Αν κάτι χρειάζεται ο πολίτης, είναι όχι φιγούρα και επικοινωνία, όχι μεγάλα λόγια για επιτελικό κράτος, αλλά ένα κράτος ισχυρό και αποτελεσματικό, που να μπορεί να δαπανήσει για να καλύψει τις ανάγκες του.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Χερσονήσου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί