Στ. Αραχωβίτης από το Ηράκλειο: «Σε διαφορετική γραμμή το Υπουργείο, ευρωβουλευτές της ΝΔ και ΕΛΚ για την ΚΑΠ»

Συνάντηση με  τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον βουλευτές Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, καθώς και τον Συντονιστή του Αγροτ. Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρ. Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπέ.

Αμέσως μετά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην διαμορφούμενη αυτή την εβδομάδα νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στα αρνητικά στοιχεία που περιλαμβάνει η συμφωνία γενικής προσέγγισης που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών. Εξέφρασε την ανησυχία του για τους μικροκαλλιεργητές που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα μας  και τον κορμό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, και που κινδυνεύουν να χάσουν πλέον μαζικά την νέα «πράσινη» ενίσχυση, αδυνατώντας να ενταχθούν στα  εθελοντικά για αυτούς «οικολογικά σχήματα». 

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρατηρούμενη διαφορετική γραμμή των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Υπουργείου και ευρωβουλευτών της ΝΔ που είναι εμφανής σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που συζητούνται τούτες τις μέρες, γεγονός που γεννά μεγάλες ανησυχίες ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη χώρα μας. Στα καθ’ ημάς αναφέρθηκε στον νέο πτωχευτικό Νόμο. Με τον Νόμο της ΝΔ , χιλιάδες οικογένειες πρόκειται να βρεθούν σύντομα στο δρόμο, και στη χώρα μας θα ζήσουμε σκηνές όπως αυτές που είδαμε πριν λίγα χρόνια στην Ισπανία, όταν οι ομοϊδεάτες της ΝΔ επέτρεψαν τους μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών.

Για το θέμα της Δακοκτονίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα επιτυχημένα αποτελέσματα της φετινής δακοκτονίας και συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια που εκτελείται το πρόγραμμα της δακοκτονίας η ανάθεση αρμοδιοτήτων για την προμήθεια φαρμάκων εκχωρήθηκε στις Περιφέρειες και δεν γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι ορατό το ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος αφού οι περιφέρειες δεν μπορούν να επιτύχουν  τις εκπτώσεις που μπορεί να πετύχει κεντρικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τους προμηθευτές.

Αναφερόμενος στους πληγέντες αγρότες από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι ενώ ήταν σωστή επιλογή να στηριχτούν όσοι υπέστησαν ζημιές από τον ‘Ιανό’, μετά την ψήφιση της απαράδεκτης τροπολογίας της κυβέρνησης της ΝΔ, δημιουργούνται αγρότες δύο ταχυτήτων με τους επόμενους πληγέντες αγρότες να διαχωρίζονται από  τους αγρότες που  έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία «Ιανός», του Σεπτεμβρίου. 

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα οι αγρότες της Κρήτης, που επίσης έχασαν τη σοδιά τους εξαιτίας της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, δεν θα έχουν τα ίδια ευεργετήματα με τους Θεσσαλούς αγρότες, που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο. Δημιουργούν δηλαδή πληγέντες αγρότες δύο ταχυτήτων»

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι από το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την αλλαγή κανονισμού του, με τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης. Ωστόσο, η διαδικασία “πάγωσε” με την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ «εξαιτίας της ιδεοληψίας του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθέσει τον τομέα των αγροτικών αποζημιώσεων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης 

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ επισκέφτηκε τα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, τη λαϊκή αγορά του Μασταμπά όπου έγινε συνάντηση με τον  Πρόεδρο και  τους παραγωγούς της περιοχής. Τέλος, το κλιμάκιο επισκέφτηκε την Ένωση Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί