Ας αρχίσουν οι χοροί…

Του Μιχάλη Τζανάκη

Τελικά οφείλουμε να παραδεχτούμε  αυτή την «πανηγυριώτικη» Επιτροπή για τα διακόσια χρόνια της επανάστασης για το βίντεο με το άσμα του παλιού  «συντρόφου» και νυν συνοδοιπόρου του Μάκη και του Άδωνη, Διονύση Σαββόπουλου!

Μ’ ένα καρακιτσάτο βιντεάκι με ντεκόρ το Παναθηναϊκό Στάδιο, -το οποίο πάντα χρησιμεύει για «στημένες» καταστάσεις εδώ και δεκαετίες- οι ραψωδοί-υμνωδοί της ελληνικής επανάστασης τραγουδούν ασμένως το «ας κρατήσουν οι χοροί» και έχουν απόλυτο δίκιο δηλαδή!

Ποιος χορεύει αλήθεια; Όποιος είναι χαρούμενος, καλοζωισμένος και γενικά σε κατάσταση ευδαιμονίας! Αν ψάξουμε ποιοι είναι αυτοί σε γενικές γραμμές θα τους βρούμε σε όσους σιτίζονται από κρατικό χρήμα. Ξέρεις τι είναι να πληρώνει άλλος για να χορεύεις εσύ; Δε θέλεις να σταματήσει ο … «χορός» και το κάνεις και τραγούδι!

Το τραγούδι αυτό –εναρμονισμένο πλήρως στο επαναστατικό πνεύμα του ’21- έχει και την απαραίτητη αυτοκριτική,

«Kάνει ο Γιώργος την αρχή
είμαστε δεν είμαστε
τίποτα δεν είμαστε βρε
κι ο Γιαννάκης τραγουδεί
άμα είναι όλα άγραφα κάτι θα βγει»

Άμα κι έκανε ο … Γιώργος την αρχή άστα να πάνε! Εντάξει τίποτα δεν είναι ούτε ο Γιώργος, ούτε ο Γιαννάκης, αλλά αφού δεν είναι γραμμένα κάτι θα βγάλουμε κι εμείς!

Άσε που εμείς οι Νεοέλληνες ‘γλεντζέδες» είμαστε και πρώτοι στο να μπερδεύουμε τα πάντα ,όταν πρόκειται για «γλέντια» εθνικά. «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» που λέει το τραγούδι, το κάνουμε «λίγο αρχαιότητα, λίγη ορθοδοξία κι η πατρίδα μου» και ντυνόμαστε Μαραθωνομάχοι, Σαλαμινομάχοι, Μακεδονομάχοι κλπ και προετοιμάζουμε τον επόμενο «χορό» συνοδευόμενο από πλουσιότατο γλέντι πάντα και κρατικό … «φαγοπότι»!

Το Σαββοπουλικό άσμα είναι σαφές επ’ αυτού:

«Kι είτε με τις αρχαιότητες
είτε με ορθοδοξία
των Eλλήνων οι κοινότητες
φτιάχνουν άλλο γαλαξία».

Και για όποιον κακόπιστο αρχίσει να ρίχνει μπηχτές για το «φαγοπότι» και τους διαρκείς χορούς στην υγεία των … «κορόιδων» που πληρώνουν το «λογαριασμό», ο Σαββόπουλος –διορατικός καθώς ήταν- δηλώνει ξεκάθαρα:

Τι να φταίει η Βουλή ;

Τι να φταιν οι εκπρόσωποι,

έρημοι κι απρόσωποι, βρε ;

Δεν φταίνε εκείνοι, αλλά εκείνοι που τους βάζουν στη Βουλή –έ, Νιόνιο;

 Το γλέντι θα κρατήσει, ο χορός θα κρατήσει, Η Γιάννα να ‘ναι καλά και η «επιτροπή» της! Εντάξει Ιστορία δε θα μάθουμε –και δεν πρέπει να την μάθουμε-, αλλά θα χορέψουμε, θα γλεντήσουμε, θα τραγουδήσουμε, ως είθισται.

Όχι βέβαια όλοι, αλλά εκείνοι που συνήθως χορεύουν, γλεντούν και ζουν σ’ ένα διαρκές πανηγύρι τα τελευταία … διακόσια χρόνια!!!

Σχετικά Άρθρα

3 Thoughts to “Ας αρχίσουν οι χοροί…”

  1. Δήμος Σθένης

    Εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό της αισθητικής και της παιδείας, της κουλτούρας και της αβρότητας των “αριστοκρατών” που με “το στυλ τους ξεχέζουν τ’ ανθρωπάκια”. Μόνο που εμείς, ο Λαός, χεστήκαμε για τις “επιδείξεις” (όχι όμως και για τα γεγονότα και τα παντοειδή διδάγματα) ενός σημαντικού μεν, αλλά προδομένου αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία που έμεινε ανολοκλήρωτος! Το μέλημά μας πρέπει να είναι όμως τα ποσά που θα σπαταληθούν όχι για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες (δικαίως αυτοί για τη δουλειά τους), αλλά αυτά που θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, όπως έγινε με τους Ολυμπιακούς και τα ίδια αρπαχτικά που τους οργάνωσαν πριν από δεκάξι χρόνια κι ακόμα δεν αποδόθηκε πλήρης λογαριασμός να μάθουμε το ακριβές κόστος τους (δηλώθηκαν 8,486 δις για εκείνο το έκτρωμα). Και φυσικά δεν προβλέπεται ευρεία συμμετοχή (η απειλή του κορονοϊού είναι παρούσα, εκτός κι αν μας διαβεβαιώσει προσωπικώς πως θα πάρει άδεια από τον Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και θα αποσυρθεί!) του λαού στη φιέστα αυτών που καρπώθηκαν τότε και τους διαδέχονται από τότε μέχρι σήμερα και “κρατούν τους χορούς” καρπούμενοι το αίμα των αγωνιστών εκείνων που οραματίστηκαν ελευθερία και ανεξαρτησία: “Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης”, (Γιάννης Μακρυγιάννης). Αυτή την υποταγή στην “ακαθαρσία της Ευρώπης” που διατηρούν και εμβαθύνουν, γιορτάζουν οι διάδοχοι των Μαυροκορδάτων και των Κωλέττηδων, των Μεταξάδων και των Πανουργιάδων, των Νέγρηδων και των Νενέκων και όλων των ομοίων τους (για να μην αναφερθώ σε νεότερους και σύγχρονους) αυτών που ξεπούλησαν τον αγώνα τω ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ και συνεχίζουν να την ξεπουλούν οι πολιτικοί διάδοχοί τους στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ, στο Δ.Ν.Τ και όπου αλλού, ευκαιριακά!

  2. καταναλωτές κρατικού χρήματος

    Στην ελληνική κοινωνία δυστυχώς υπάρχει τόσος φθόνος και μίσος που γενικά ο ένας δεν θέλει να “σιτίζεται” ο άλλος είτε είναι από κρατικό χρήμα είτε όχι… Όταν λοιπόν λέγεται ότι κάποιοι σιτίζονται από κρατικό χρήμα, το μυαλό δεν πάει μόνο στους ρουσφετολόγους και στους απατεώνες, αλλά και σε αυτούς που παίρνουν μια σύνταξη από το κράτος η οποία είναι το μοναδικό τους εισόδημα. Τόσα χρόνια όλοι θέλανε να κοπούν οι συντάξει και ειδικά σε χήρες κτλ και αυτό έγινε. Μην δίνουμε θάρρος τώρα στον κόσμο να ζητάει να κοπούν και τα ελάχιστα που έμειναν γιατί μετά όλοι αυτοί που ζουν από μια σύνταξη πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία. Το σημαντικό είναι επίσης να σταματήσουν οι ρουσφετολογικοί διορισμοί, οι οποίοι είναι μια πραγματικότητα .

  3. CitizenMitsos

    Φοβερό κιτς. 200 χρόνια χρειαστήκαμε για να μάθουμε να αντιγράφουμε τα σόου της RAI της δεκαετίας του 80. Το κόστος της παράστασης θα το μάθουν αυτοί που παλεύουν με τις λάσπες στην Καρδίτσα;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί