Καταργούν σήμερα την προστασία της πρώτης κατοικίας! – Παρέμβαση στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα

Η πρώτη κυβέρνηση που από την αρχή της κρίσης καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας – Πώς επιχειρούν κι αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα ψηφίζοντας τον νέο πτωχευτικό νόμο. Παίρνει τέλος έτσι το ειδικό καθεστώς που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατσέλη και συνεχίσθηκε με τον νόμο Σταθάκη. Σε αντιπερισπασμό, η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επ’ αυτού έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μακρά συζήτηση, που αποσαφήνισε την κατάσταση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και η τομεάρχης Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου με έγγραφα απέδειξαν ότι οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. είναι ψευδείς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι αυτή είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019, λέγοντας μάλιστα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μη μιλάτε αν δεν θυμάστε πού βάλατε τις υπογραφές σας».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν δεσμευτήκαμε για κατάργηση

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος κατέθεσε το έγγραφο των συμπερασμάτων του Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019 τονίζοντας ότι η Ν.Δ. διαβάζει μόνο το κομμάτι από την απόφαση που λέει ότι στο τέλος του 2019 θα λήξει το πλαίσιο Κατσέλη – Σταθάκη, αποκρύπτοντας το κομμάτι που λέει ότι τους επόμενους μήνες οι ελληνικές αρχές θα φέρουν ολιστικό πλαίσιο.

Και η Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε το report της τρίτης μεταμνημονιακής εποπτείας, τον Ιούλιο του 2019, που επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι θα φέρουν ένα «ολιστικό πλαίσιο για την πτώχευση και την αφερεγγυότητα», ώστε να υπάρξει συνολικό πλαίσιο.

Και οι δύο επεσήμαναν ότι η λέξη “κατάργηση” της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πουθενά.

Έφη Αχτσιόγλου: Ρητά και καθαρά δεσμεύτηκε η Ν.Δ.

Αντίθετα, όπως αποκάλυψε η Έφη Αχτσιόγλου, στα reports μεταμνημονιακής εποπτείας επί Ν.Δ. ξεκαθαρίζεται ότι θα λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, στο report του Νοεμβρίου του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι θα παρατείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για τέσσερις μήνες και θα το παύσουν στο τέλος Απριλίου του 2020. Στο νέο πλαίσιο που θα φέρουν θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη, αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας».

Και στο 6ο report,τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύοεαι πάλι ότι τον Απρίλιο θα τελειώσει η προστασία της πρώτης κατοικίας: «The authorities reiterated their commitment that the protection would expire at the end of April 2020». «Δεσμεύονται, ρητά και καθαρά», επεσήμανε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η κοινοτική Οδηγία δεν επιβάλλει πτώχευση προσώπων

Αποκύημα της κυβερνητικής φαντασίας είναι η πτώχευση των φυσικών προσώπων που εισάγεται με τον νέο πτωχευτικό. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας 1023/2019, η οποία κυρώνεται μαζί με τον πτωχευτικό. Όμως η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε ότι στο επίμαχο άρθρο 20 της Κοινοτικής Οδηγίας «δεν λέει ότι πρέπει να πτωχεύεις για να απαλλάσσεσαι από τις οφειλές ούτε ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς είναι να πτωχεύσεις». Δηλαδή η Οδηγία δεν επιβάλλει να υπάρξει πτώχευση του φυσικού προσώπου!
Τι λέει η Οδηγία; Ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση όλων, φυσικών και νομικών προσώπων, σε έναν θεσμό απαλλαγής των οφειλετών. Αυτό, βεβαίως, είναι πολύ διαφορετικό από την υποχρεωτική πτώχευση και την απώλεια όλης της περιουσίας του φυσικού προσώπου, το οποίο θα πρέπει να ζει με 611 ευρώ τον μήνα…

Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε πως σήμερα υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο η απαλλαγή του οφειλέτη χωρίς πτώχευση, καθώς είναι μια διαδικασία που την προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Αυτή τη διάταξη του νόμου Κατσέλη την καταργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Πηγή: Αυγή

Γιατί στην Κουμουνδούρου μιλούν για κυβερνητικό θράσος

Σε μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή και η ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων η κυβέρνηση «αίρει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας, την ώρα μάλιστα που εργαζόμενοι και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, οδηγούνται σε αδιέξοδο από την διαρκή αδράνεια της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας».

Την ίδια ώρα μάλιστα που τα στοιχεία από ΟΑΕΔ και ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν για φέτος σημαντική αύξηση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για οικονομικό – κοινωνικό χάος και μαζική φτωχοποίηση.

Εντός αυτού του πλαισίου, επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ούτε ρύθμιση οφειλών. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους. Οδηγεί σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για φυσικά πρόσωπα τα οποία πλέον ωθούνται σε ‘’πτώχευση’’ και ‘’ολοκληρωτική αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας»’.

«Και όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, κόμμα των στρατηγικών κακοπληρωτών με δανεικά και αγύριστα 300 εκατ. ευρώ, αμνηστεύει νομοθετικά τραπεζίτες ενώ αποκαλύπτεται πως γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις σε χρέη και δάνεια μεγαλοσχήμονων επιχειρηματιών και εφοπλιστών».

Η κυβέρνηση απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα

Έντονη ανησυχία υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και για την πορεία της πανδημίας και τη δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Όπως λένε χαρακτηριστικά «επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα».

«Δεν έχει καμία δικαιολογία διότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός» τόνισε χθες από την Κοζάνη ο Αλ. Τσίπρας . Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε μία μόνιμη πρόσληψη δεν έγινε στο ΕΣΥ ενώ ακόμη και οι λίγες ΜΕΘ που ανοίγουν δεν στελεχώνονται γιατί δεν γίνονται προσλήψεις παρά μόνο μετακινήσεις και αποψίλωση άλλων τομέων του συστήματος Υγείας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν και την προ ημερών δήλωση Πέτσα πως «αν είχαμε ακούσει ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια» η οποία όπως λένε επιβεβαιώνει με εκκωφαντικό τρόπο το θράσος της κυβέρνησης την ώρα που συνεχίζονται οι κραυγαλέες αντιφάσεις και παλινωδίες.

Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν πρόβλημα να σημειώσουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι εκκλήσεις για αποφυγή συνωστισμού της νεολαίας, αλλά δεν γίνεται να επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες εκεί για να αποσιωπηθεί ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως για συνωστισμό 25 – 27 μαθητών σε τάξεις ή για τις τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως δε γίνεται η κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο για αποκλειστική ατομική ευθύνη των πολιτών, την ώρα που βουλευτές της ΝΔ τη μία φωτογραφίζονται να κοινωνούν και την άλλη να υπερασπίζονται Μητροπολίτη που καλούσε πολίτες να παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα (Κέρκυρα).

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμών, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα μαζικά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση από 20 Αυγούστου είχε ανακοινώσει ειδικά πρωτόκολλα με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται όπως φαίνεται τελευταίες δύο εβδομάδες (Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Στέφανος κλπ).

Πηγή: Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί