Στο ΣτΕ ξανά οι συνταξιούχοι μετά τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης με τα αναδρομικά τους

Ζητούν με αιτήσεις τους να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα ποσά που πρόκειται να λάβουν, όσοι τα λάβουν, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που δικαιούνται.

Σχετικές αιτήσεις, που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέβαλαν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και 3 ακόμα Σωματεία συνταξιούχων.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528 14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή στο σύνολο τους, και όχι για όλους, αλλά ένα ελάχιστο μέρος των μνημονιακών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην αίτηση ακύρωσης γίνεται αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση.

Υπογραμμίζουν ακόμη οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Επισημαίνουν ακόμη στην αίτηση ακύρωσης τους ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις» και τονίζουν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη,στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Παραβιάζει επίσης τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος καθώς και το δεδικασμένο των υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί