Κόλαφος από το ΣτΕ για Μητσοτάκη! Αντισυνταγματική η εποπτεία του Τύπου από τον ίδιο!

Κόλαφος για το κράτος – λάφυρο στα χέρια του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης των αρίστων αποτελεί η γνωμοδότηση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικό το σύστημα «κρατικής εποπτείας» του Τύπου, η οποία έχει ανατεθεί στην Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή στον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, το ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία του Τύπου (ΕΡΤ – Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. – ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) καθώς, όπως προβλέπεται «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Παράλληλα, το ΣτΕ τονίζει ότι αυξήθηκε κατά πολύ το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε σχέση με το αρχικό που είχε κατατεθεί, φτάνοντας τις 554 χιλιάδες ευρώ από το 2021 και μετά και επιπλέον 1,7 εκ. ευρώ κατ΄ έτος για πρόσθετες ανάγκες.

Στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά σε αναντιστοιχίες των αριθμών των μόνιμων και μετακλητών υπαλλήλων που θα στελεχώνουν την Προεδρία της Κυβέρνησης, ενώ τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τον τρόπο στελέχωσης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί