Αθώωσαν τον μητροπολίτη Κέρκυρας που παρακινούσε τους πιστούς να σπάνε την καραντίνα

Αθώος κηρύχθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείου της Κέρκυρας ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, ο οποίος την περίοδο της καραντίνας καλούσε τους πιστούς να παραπλανούν τις αρχές και να συμπληρώνουν σε έντυπο ότι δήθεν πάνε για γυμναστική, προκειμένου να πάνε στις εκκλησίες.

Μάλιστα, στο τέλος της λειτουργίας της 25ης Μαρτίου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο μητροπολίτης Νεκτάριος είχε δηλώσει ότι είχε δώσει εντολή στους ιερούς ναούς στην Κέρκυρα να ανοίξουν τις πύλες τους.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσοι βλέπετε και όσοι εκκλησιάζεστε από το σπίτι και θελήσετε να κοινωνήσετε, έχω δώσει εντολή και στις άλλες εκκλησίες, που τελείται κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία, έπειτα από το τέλος, να ανοίξουν οι θύρες του ναού και ένας ένας να προσέρχεστε με ευλάβεια, να φιλήσετε τον Ζωοποιό Σταυρό, να πάρετε τα αγιασμένα λουλούδια και να κοινωνήσετε των Αχράντων Μυστηρίων».

Αντιθέτως, το δικαστήριο επιφύλαξε ποινή τεσσάρων μηνών με αναστολή στον ο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνό και τον δημοτικό υπάλληλος Φ. Σκούρτη, οι οποίοι δικάζονταν επίσης με αφορμή την παρουσία υπεράριθμων πιστών την Κυριακή των Βαΐων εντός του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα Corfu Press, την ενοχή τόσο του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου όσο και των άλλων δύο πρότεινε η Εισαγγελέας της έδρας όσον αφορά την παραβίαση των υγειονομικών κανόνων εν μέσω lockdown την Κυριακή των Βαΐων με την παρουσία εντός του ναού τουλάχιστον 15 ατόμων παρά τη ρητή διάταξη για παρουσία έως 5.

Η εισαγγελική πρόταση αναγνωρίζει τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της έλλειψης δόλου, ωστόσο προέβη στην παραβίαση του νόμου για την αφηρημένη έννοια της διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, αντικρούοντας την υπεράσπιση που υποστήριξε ότι δεν κινδύνευσε κάποιος συγκεκριμένος παρόντας επειδή τηρούνταν οι αποστάσεις.

Την είδηση για τον μητροπολίτη υποδέχθηκαν φωνάζοντας «άξιος» αρκετοί πιστοί και ιερείς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, σε συνθήκες συνωστισμού και χωρίς να φορούν μάσκες προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί