Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου: Ανησυχία για τα κρούσματα αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα και τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας

 Με ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) εκφράζει ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. “Η ανησυχία μας εντείνεται λόγω των ανεπαρκών μέτρων προστασίας της υγείας και των χρόνιων ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας”, σημειώνει.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται:

Χιλιάδες είναι οι κενές θέσεις γιατρών ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι υπηρετούντες να αναγκάζονται σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, παίρνοντας ελάχιστα από τα ρεπό που δικαιούνται. Οι κρίσεις για τις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων γιατρών που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα καλύψουν λιγότερο από το 25% των κενών, ενώ πάγιες ανάγκες καλύπτονται προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών γιατρών.

Μέρος των ελλείψεων «μπαλώνεται» επίσης με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες μετακινήσεις αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, που έθεσαν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων του Βενιζελείου, ενώ η «λύση» που δόθηκε ήταν άλλη μία μετακίνηση αναισθησιολόγου – μοναδικού επειγοντολόγου- από τα ΤΕΠ στο αναισθησιολογικό τμήμα, λύση που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των ΤΕΠ & ιδιαίτερα την εκπαίδευση των εξειδικευομένων της επείγουσας ιατρικής. Συνεχώς γίνονται και μετακινήσεις γενικών και αγροτικών γιατρών από τα περιφερικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία, αποδυναμώνοντας την ήδη υποστελεχωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 Προσαρμοσμένα στις ελλείψεις προσωπικού είναι τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων-υγειονομικών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού και -κατά συνέπεια- ο κίνδυνος προσβολής υγειονομικών και ασθενών. Οι υγειονομικοί με υψηλού κινδύνου έκθεση βγαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα, όχι σε 14ήμερη (όπως ισχύει για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό). Παραμένει στην εργασία ασυμπτωματικό προσωπικό υπηρεσιών υγείας, το οποίο δεν φορούσε κανένα εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που φορούσε απλή μάσκα. Πρόσφατα στο ΠΑΓΝΗ δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους συναδέλφους-επαφές εργαζομένου-κρούσματος, επειδή η έκθεσή τους δεν θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου, αφού ήταν υποχρεωμένοι να φορούν συνέχεια μάσκα.

             Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη τακτική της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, να χρησιμοποιεί τους  ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής στην είσοδο του ΤΕΠ σε μόνιμη βάση πλέον ( από τον Μάρτιο του 2020). Η συγκεκριμένη τακτική πέρα του ότι απέχει από κάθε λογική εκπαίδευσης ενέχει κινδύνους και για την ασφάλεια των ασθενών και παραβιάζει την ιδιωτικότητα και αξιοπρέπειά τους. Αλήθεια σε ποιά χώρα της Ε.Ε. ιατρικό προσωπικό όρθιο , σε εξωτερικό χώρο(!) καλείται να εξετάζει και να παίρνει ιστορικό από προσερχόμενους ασθενείς ;

Οι ειδικευόμενοι δεν καλύπτουν τις ¨τρύπες¨ ενός νοσοκομείου (κρατώντας το θερμόμετρο σε όλη την εφημερία ή κάνοντας τον τραυματιοφορέα ή διεκπεραιώνοντας διοικητικά καθήκοντα). Ρόλος τους είναι να εκπαιδεύονται με επιστημονικότητα στο αντικείμενο τους, στις αντίστοιχες κλινικές σε συνθήκες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τη δική τους αλλά και των ασθενών

Επίσης απαιτείται να πάρουν θέση και οι υπεύθυνοι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για την εκπαίδευση των ειδικευομένων

Απαιτούμε την άμεση διακοπή της παραπάνω τακτικής.

Η ΕΓΕΣΥΝΗ εκφράζει την αντίθεσή της στα «μπαλώματα» των κενών με επικουρικούς, με ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής, με μετακινήσεις, με υπερεφημέρευση. Διεκδικούμε:

  • άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας
  • να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών και να επιστρέψουν όσοι έχουν μετακινηθεί στις θέσεις τους
  • αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων, αύξηση των οργανικών θέσεων γιατρών και επαναφορά των θέσεων που καταργήθηκαν το 2012
  • να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλες οι στενές επαφές κρουσμάτων

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου: Ανησυχία για τα κρούσματα αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα και τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας”

  1. Είναι λυπηρό να ξεχνάς ένα φίλο...

    Θα ήθελα να δώσω μια σωστή συμβουλή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Πρέπει ο καθένας μας να προσέχει να μην στοχοποιηθεί ως ευπαθής. Η καλύτερη μου φίλη με έχει αποκλείσει, δεν πίνει ούτε ένα καφέ μαζί μου, επειδή για κάποιους ανόητους λόγους με θεώρησε “ευπαθή”… Φανταστείτε τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι πραγματικά ευπαθείς στις δουλειές και στις κοινωνικές επαφές. Αν είναι έτσι, τότε να δίνει το κράτος αναπηρικό επίδομα σε κάθε ευπαθή, αρκετό ώστε να μπορεί να ζήσει χωρίς δουλειά, οικογένεια και φίλους… Ή αν είναι να ανοίξουμε και τη Σπιναλόγκα να ζήσει μια δεύτερη άνοιξη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί