ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η κυβέρνηση τα κακόγουστα παιχνίδια για τα θαλάσσια σύνορα

Να ανταποκριθεί έμπρακτα με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο στην υποχρέωσή της να διασώζει τους κινδυνεύοντες πρόσφυγες, καλούν την κυβέρνηση οι τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με αυθαίρετη αναγγελία της Τουρκίας για περιοχές έρευνας-διάσωσης που βρίσκονται ακόμα και μέσα στο Αιγαίο.

Στο θέμα της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα αναφέρονται, με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικής Πολιτικής), Θοδωρής Δρίτσας (Εθνικής Άμυνας) και Νεκτάριος Σαντορινιός (Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής). Αφορμή για τη σχετική δήλωση, στάθηκε η αυθαίρετη αναγγελία της Τουρκίας για περιοχές έρευνας-διάσωσης που βρίσκονται ακόμα και μέσα στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνουν, η έρευνα και κυρίως η διάσωση στο θαλάσσιο χώρο «αποτελεί κορυφαία αρμοδιότητα στη θάλασσα για μία χώρα, που αναβαθμίζει το κύρος της και το ρόλο της, όχι μόνο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας -χώρος στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί- αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας-διάσωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όταν αυτοί κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Αφού επισημαίνουν ότι το «δόγμα» ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίπτυχο «προστασία της εθνικής κυριαρχίας – ανθρωπισμός – τήρηση διεθνών συνθηκών», σημειώνοντας ότι ότι η διάσωση ανθρώπινων ζωών αποτελεί «είναι εθνική αρμοδιότητα την οποία έχει αναλάβει η χώρα μας και την οποία οφείλει να υπερασπίζεται στην πράξη», υπογραμμίζουν ότι όσους περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες καταφέρει να διασώσει το Λιμενικό στη θάλασσα, τόσο περισσότερο «δεν μπορεί κανείς και κυρίως η Τουρκία, να αμφισβητήσει αυτή την προνομιακή αρμοδιότητα-δικαίωμα».

Ερχόμενοι στο σήμερα, οι τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «σκόπιμη απουσία» της κυβέρνησης της Ν.Δ. από την ανταπόκριση σε αυτήν την υποχρέωση, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό, «πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που υποτιμά εγκληματικά, οδηγεί ευθέως και στην υπονόμευση εθνικών συμφερόντων».

«Η χώρα μας για να αποκρούσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, οφείλει έμπρακτα να ανταποκριθεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο στην υποχρέωσή της, να ερευνά και να διασώζει ζωές που κινδυνεύουν στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας και να σταματήσει τα κακόγουστα παιχνίδια, για το αν στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα ή όχι», καταλήγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί