Οι νεοφιλελεύθεροι εισπράττουν από το κράτος!- Η κρατική διαφήμιση στο site της συζύγου του Μπογδάνου (εικόνα)

Ηθικό ζήτημα προκύπτει από τη συνεχιζόμενη εισροή κρατικού χρήματος -μέσω διαφήμισης- στον ιστότοπο meaculpa.gr, του οποίου βασικός μέτοχος σε ποσοστό 90% είναι η Ελένη Καρβελά, σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Εν μέσω πανδημίας και την ώρα που η κρατική ενίσχυση για τον Τύπο έχει πάει στις καλένδες και η διαφήμιση (και δη για τα μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση) ήταν και παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη, το site λάμβανε 6.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, ενώ το τελευταίο διάστημα φιγουράρει στην πρώτη σελίδα του διαφήμιση μιας άλλης ΔΕΚΟ, της ΔΕΠΑ.

Κρατική διαφήμιση στο site της συζύγου βουλευτή της Ν.Δ.

Προφανώς και είναι νόμιμο και έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν να μεταβιβάζεται η επιχείρηση ενός βουλευτή σε συγγενικό του πρόσωπο, αμέσως μετά την εκλογή του. Το κατά πόσο βέβαια είναι ηθικό αποτελεί ένα ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπογδάνος μεταβίβασε το 90% της εταιρείας NEW MC και ΣΙΑ Ε.Ε. που βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα meaculpa.gr στη σύζυγό του τον Νοέμβριο του 2019, 4 μήνες μετά την εκλογή του ως βουλευτή. Θα ήταν ευχής έργον να γνωρίζαμε αν το 4μηνο εκείνο (Ιούλιος-Νοέμβριος 2019) το site meaculpa.gr έλαβε κρατική διαφήμιση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το πράγμα ξεφεύγει από το ηθικό ερώτημα και έχει βαρύτερες συνέπειες, με απώτερη εκείνη της έκπτωσης του κ. Μπογδάνου από το αξίωμά του.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα και σύμφωνα με το βουλευτικό ασυμβίβαστο, υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες ή έργα που δεν επιτρέπεται να συντρέχουν με τη βουλευτική ιδιότητα, προκειμένου να αποτρέπεται η δυνατότητα αλλά και η δημιουργία της εντύπωσης ότι αυτή η ιδιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται να σχετίζονται οι βουλευτές ως ιδιοκτήτες, μέτοχοι ή ως διευθυντικά στελέχη με επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν οποιεσδήποτε μελέτες ή έργα του Δημοσίου ή με επιχειρήσεις που κατέχουν ή διαχειρίζονται ραδιοτηλεοπτικά μέσα ή εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Η τυχόν δημοσίευση κρατικής διαφήμισης δηλαδή εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση, την ανάληψη έργου με το Δημόσιο.

Ξεκάθαρο είναι το άρθρο 57 του Συντάγματος ως προς αυτό:

«1. Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:

  • α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
  • β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.
  • γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας».

Και πιο κάτω, στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται το εξής: «Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο κ. Μπογδάνος κατά δήλωσή του δεν έχει υποβάλει ποτέ του δήλωση «πόθεν έσχες», παρά το γεγονός ότι όλοι οι δημοσιογράφοι (ανεξαρτήτως αν είναι μέλη δημοσιογραφικών ενώσεων ή όχι) οφείλουν να καταθέτουν. Σύμφωνα με τον νόμο, «υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων Ενώσεων Συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου. Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο για τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, από τη σύζυγό του για τα δικά της περιουσιακά στοιχεία και από τους δύο συζύγους από κοινού, για τα περιουσιακά στοιχεία των ανήλικων τέκνων τους».

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί