Από επιτυχία σε επιτυχία ο Κυριάκος: Οι Τούρκοι αλωνίζουν, αλλά λέξη από τη Σύνοδο Κορυφής για κυρώσεις

Νέα προθεσμία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις νοτίως του Καστελλορίζου, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνει η παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις.

Δείτε σχετικά: “Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία”!- Η δήλωση του Κων. Μητσοτάκη, κληρονομιά στον γιό του! (βίντεο)

Αλέξης Τσίπρας: Τώρα επέκταση στα 12 μίλια, ξεκινώντας από την Κρήτη

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τις γνωστές αναφορές αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικότερα, σημειώνεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά από ΕΕ ο Μητσοτάκης

Τη ρητή έκφραση έντονης αποδοκιμασίας της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis και τα Βαρώσια στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου για αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις, ενώ μάλιστα έθεσε και ζήτημα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ειδικότερα κατά τη συνέντευξη τύπου ότι υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι στα κείμενα συμπερασμάτων προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχε γίνει μνεία στις αποφάσεις όχι όλων των κρατών- μελών, αλλά ορισμένων εξ αυτών, για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

“Το υπενθύμισα αυτό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε κράτη που δοκιμάζονται από προκλήσεις είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ή σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, να μην επιτρέπεται η πώληση όπλων στην Τουρκία, καθώς αυτά θα μπορούσαν να απειλήσουν κυριαρχικά δικαιώματα κάποιων κρατών- μελών”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως: “Η θέση μου έγινε κατανοητή”.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε υπενθύμισε την απόφαση των ΗΠΑ να μην πουλήσουν αεροσκάφη F35 στην Τουρκία λόγω της επιλογής της να αγοράσει τους ρώσικους S-400, αλλά και ότι ο Καναδάς σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της ανάμειξης της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα καρφιά Μητσοτάκη αφορούσαν κατά κύριο λόγο την Ισπανία, της αμυντικής βιομηχανίας της οποίας η Τουρκία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες, αλλά και τη Γερμανία και ακόμη και τη Γαλλία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί