«Έλλειψη επαφής του Σταϊκούρα με την πραγματικότητα»

Στο στόχαστρό τους βάζουν οι Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου τον υπουργό Οικονομικών, με αφορμή δήλωσή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία «στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα», κάνουν λόγο, με κοινό σχόλιό τους, η Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ) και Ευκλείδης Τσακαλώτος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ).

Σημειώνεται νωρίτερα ότι ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τους Ετήσιους Εθνικούς Λογαριασμούς, και μίλησε για αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – μια περίοδο κατά την οποία (όπως είπε ο υπουργός), η Ευρώπη αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς.

Κατά την περίοδο 2015-2018, λοιπόν, η Ελλάδα «κατέγραψε σωρευτικά ανάπτυξη ύψους μόλις 2%… όταν οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν με τετραπλάσιο ρυθμό…», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ισχυριζόμενος πως η προηγούμενη κυβέρνηση, «με τις εσφαλμένες πολιτικές επιλογές της, μετέτρεψε την ανάπτυξη που παρέλαβε σε ύφεση και κατέστησε την ελληνική οικονομία ουραγό της Ευρώπη».

Στην απάντησή τους οι κ. Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος υπενθύμισαν στον υπουργό πως η χώρα τότε βρισκόταν εν μέσω μνημονίων και η ανάπτυξη επιτεύχθηκε έπειτα από χρεοκοπία και μακρά περίοδο ύφεσης. Επισήμαναν επίσης στον κ. Σταϊκούρα πως η χώρα ξαναμπήκε σε υφεσιακή τροχιά όταν ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία (με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και σημείωσαν ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις οικονομικές επιδόσεις της εν μέσω μεγάλης ανεργίας και λουκέτων στις επιχειρήσεις.

«Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι από τα δύο πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο την ελληνική κοινωνία στη δήλωση που μόλις έκανε ο υπουργός Οικονομικών», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο σχόλιό τους και πρόσθεσαν στο ίδιο ύφος:

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αναιμική την ανάπτυξη 2% που επιτεύχθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά, μάλιστα, από χρεοκοπία και μία μακρά περίοδο ύφεσης; Και τούτο παρά το γεγονός ότι από την ώρα που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας η ΝΔ την έθεσε ξανά σε υφεσιακή τροχιά, πολύ πριν τον κορωνοϊό (στοιχεία δ΄ τριμήνου 2019 ΕΛΣΤΑΤ) και τη βύθισε για τα καλά στην ύφεση το 2020 (στοιχεία α΄ και β΄ τριμήνου 2020 ΕΛΣΤΑΤ), χωρίς να γνωρίζει κανείς μας πότε θα βγούμε απ’ αυτό το τούνελ.»

»Ή, κυρίως, το γεγονός ότι εν μέσω μιας απίστευτης πανδημικής και οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και λουκέτα στην αγορά, η κυβέρνηση, τελικά, όχι απλώς νίπτει τας χείρας της, αλλά ως να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της στην οικονομία;»

»Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί