«Τι φοβάται η κυβέρνηση και δεν ζητά αποζημίωση από την Novartis;»

Η βράβευση των Ελλήνων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis από την ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προκαλεί και ένα δικαιολογημένο ερώτημα, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Status FM (Δημήτρης Βενιέρης και Βιργινία Δημαρέση) και στο Κόκκινο Πάτρας (Βίκυ Δρακούλη και Θάνος Χριστακόπουλος):

“Η Novartis έχει ήδη έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 345 εκατομμυρίων δολαρίων, τα 310 εκ των οποίων αφορούν τις πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα. Άρα η Novartis ομολογεί ότι υπήρχε σκάνδαλο στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει διαδικασίες για αποζημιώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία το έχουν κάνει ήδη με τις υποθέσεις εκεί να είναι πολύ μικρότερου μεγέθους, ζητώντας 385 εκατομμύρια και 2,3 εκατομμύρια αντίστοιχα. Εδώ η κυβέρνηση τι φοβάται και δεν ζητά αποζημίωση;”

Απαντώντας, δε, σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία διερωτάτο πως επικοινώνησε η Ευρωπαϊκή Αριστερά με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως “το βραβείο παραδόθηκε στους δικηγόρους των μαρτύρων και μέσω των δικηγόρων πάλι λάβαμε τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα των νικητών. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης, το οποίο πριν την πανδημία είχα παρουσιάσει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπου μιλάνε αυτοί οι μάρτυρες με γυρισμένη την πλάτη, αλλά και ο ίδιος ο Γεωργιάδης, όπου λέει ότι μπορεί η Novartis να δωροδόκησε πολιτικούς αλλά έσωσε και ζωές με τα φάρμακά της… Δεν καταλαβαίνω ποιο πράγμα, λοιπόν, του προξένησε εντύπωση. Ίσως να είναι αγχωμένος…”

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί βραβεύτηκαν “καθώς έχουν τραβήξει τα πάνδεινα. Δέχθηκαν μια επίθεση άνευ προηγουμένου από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Όταν σε κατηγορούν ακόμη και αθώος να είσαι αφήνεις την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και την αλήθεια να λάμψει. Στις δυτικές δημοκρατίες η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους πράγματα. Μόνο η ΝΔ θεωρεί ότι δεν είναι και λέει ότι επί Μητσοτάκη καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή”, προσέθεσε ο ευρωβουλευτής τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή, “κάποια ΜΜΕ επανέφεραν με αφορμή την βράβευση την ιδέα των ‘κουκουλοφόρων’, όπως το Πρώτο Θέμα που θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική που με πλαστά ρεπορτάζ ωραιοποιούσε την Χρυσή Αυγή”.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου δήλωσε πως “τo σύνθημα θα πρέπει να είναι ‘όχι άλλες εθνικές επιτυχίες!’ Κάθε φορά που επιστρέφει ο κ. Μητσοτάκης με μια ‘επιτυχία’ από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν κάνει ακόμη μια κίνηση. Η διπλωματία του προβλέψιμου συμμάχου έχει πλήρως αποτύχει. Όταν είσαι προβλέψιμος δεν σε παίρνουν στα σοβαρά. Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι κυρώσεις θα δημιουργούσαν ένταση. Χθες ο κ. Πέτσας είπε ότι θα ζητηθούν κυρώσεις. Σήμερα  διαβάζουμε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα ζήτησαν κυρώσεις. Οπότε πριν τον Δεκέμβριο δεν θα δούμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί