Σύνοδος Κορυφής: Χαμηλά ο πήχης για την Ελλάδα – Αύριο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας

Προειδοποιητική δήλωση καταδίκης της Τουρκίας ενόψει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Δεκεμβρίου αναμένει αύριο η ελληνική πλευρά, καθώς το ζήτημα της συμπεριφοράς της γείτονος θα συζητηθεί αύριο όπως έγινε γνωστό κατά την προσέλευση στη διαδικασία.

Έτοιμες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινίσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών) σήμερα, Πέμπτη. 

Mε τα κρούσματα του κορονοϊού να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη, το ζήτημα του covid βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των 27 ηγετών των κρατών-μελών. Τόσο ο συντονισμός των δράσεων όσο και η δημιουργία και διανομή εμβολίου αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επανέλθουν αύριο στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ψηλά στις συζητήσεις θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .

Μετά το προηγούμενο Συμβούλιο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχαν σημειώσει ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της «εργαλειοθήκη», την οποία θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.

«Οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».

Στο μεταξύ, ως «ρεαλιστικός στόχος» σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ορίζεται μια «προειδοποιητική δήλωση καταδίκης» της γειτονικής χώρας ενόψει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχει τεθεί «η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να τεθεί στο ευρωπαϊκό τραπέζι η εργαλειοθήκη των κυρώσεων» κατά της γειτονικής χώρας. Κύκλοι του Μαξίμου στηλιτεύουν δε την «ανεδαφική επιμονή του Βερολίνου» για διενέργεια απευθείας ελληνοτουρκικού διαλόγου, που έρχεται σε αντιδιαστολή με την «κατανόηση που εξέφρασε στον πρωθυπουργό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας».

Εν συνεχεία, το ΒREXIT είναι στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλιεο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

Ωστόσο, το μήνυμα των υπουργών μετά το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Τρίτη, ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος.

Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην επιθετική της συμπεριφορά – Η ΕΕ επιβάλλεται να επιδείξει συνέπεια ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει

Αύριο θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«H προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μάς υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του covid.Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμη αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μάς υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού, το ξανατονίζω, τοπικού χαρακτήρα, δε θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας. Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ΛαΪκού Κόμματος για τις νέες προκλητικότητες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας , καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο. Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

ΣΥΡΙΖΑ: Κυρώσεις για να μπεί φρένο στην επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθέτικοτητας

Με ανησυχία παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει δίχως αυτό το θέμα στην ατζέντα του. Με το κενό στρατηγικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα να φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικήσει από τους ομολόγους του στη σύνοδο την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Δεν θα έβλαπτε λίγη σοβαρότητα και ειλικρίνεια

Σενάριο που κάθε άλλο παρά πιθανό μοιάζει, δεδομένης της στάσης του Βερολίνου. Αν και ο Στ. Πέτσας δήλωνε χθες ότι έχει υποβληθεί αίτημα για κυρώσεις ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου, πηγές της Καγκελαρίας διέρρεαν, το απόγευμα, ότι αυτό δεν έχει συμβεί. “Περιμένουμε επισήμως από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως “λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε, αυτές τις κρίσιμες στιγμές”.

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πρέπει να ανεχτούμε νέα τετελεσμένα

“Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα. Δεν πρέπει να ανεχτούμε νέα τετελεσμένα, γιατί θα αποθρασυνθεί ακόμα περισσότερο” δήλωσε χθες από το περιστύλιο της Βουλής ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Γ. Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να εμφανίζει “τις διπλωματικές της αποτυχίες ως επιτυχίες” και να εργαστεί ώστε να έχουμε αποφάσεις για κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επισήμανε μάλιστα ότι αν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε προχθές στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται να ζήτησε ενεργοποίηση κυρώσεων. Επανέλαβε επίσης το αίτημα για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, “με προοπτική επέκτασή τους νότια της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελλόριζου”.

Επιβεβαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμιζε, σε σχετική απόφαση-θέση για τα ελληνοτουρκικά, ότι βιώσιμος ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο αν βασιστεί στην αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου υπό νέους όρους. Υιοθετώντας δηλαδή έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής κυρώσεων αλλά και μια περιεκτική θετική ατζέντα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι θα ήταν σοβαρό λάθος εκ μέρους της Ε.Ε. να θεωρήσει ότι απλώς και μόνο η επανεκκίνηση ενός εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, “ειδικά υπό τη σταθερή απειλή επιστροφής τουρκικών πολεμικών πλοίων”, αποτελεί βιώσιμο πλαίσιο για έξοδο από την κρίση και επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Σήμερα, με το “Oruc Reis” να πλέει ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τις απειλές της Άγκυρας να κλιμακώνονται συνεχώς και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, βλέπουν τη θέση αυτή να επιβεβαιώνεται.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί