Παρακαλούν για αναστολές οι νεοναζί, ώστε να μη μπουν φυλακή!

Με το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής εκτέλεσης των ποινών θα συνεχιστεί την Παρασκευή η διαδικασία σχετικά με τις αναστολές των ποινών των καταδικασμένων της Χρυσής Αυγής. Οι καταδικασθέντες έδωσαν σήμερα μάχη για να αποφύγουν το κελί, με τα μέχρι στιγμής αιτήματα για αναστολές να ξεπερνούν τα 10. Δεν θα ζητήσει αναστολή της ποινής του ο Γ. Ρουπακιάς όπως είπε ο δικηγόρος του.

Σημειώνεται ότι κατά τη εν λόγω διαδικασία, οι κατηγορούμενοι δικαιούνται να εξετάσουν μάρτυρες και η υπεράσπισή τους να επιχειρηματολογήσει νομικά για το «αχρείαστο» της φυλάκισης ή την ζημιά στον οικογενειακό βίο που θα επιφέρει η κράτηση.

Ξεκίνησε χθες η πρώτη κατάθεση μάρτυρα

Ήδη χθες το απόγευμα κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας προς στήριξη κατηγορουμένου. Η κουνιάδα του Ι. Άγγου προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο καταδικασθείς σε 9 έτη και δύο μήνες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Η ίδια υποστήριξε «ότι είναι γαμπρός μου έξι χρόνια, αν μπει στη φυλακή έστω και μία μέρα, θα καταστραφεί μια οικογένεια. Είναι ένα παιδί που εργάζεται, όπου υπάρχει μεροκάματο πηγαίνει».

Οι ποινές

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση για τις συνολικές ποινές, ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια και 14 χρόνια. Οι έξι της ηγετικής ομάδας 13 χρόνια και έναν χρόνο, ενώ σε 10 χρόνια καταδικάστηκαν οι δύο πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Περάματος Αναστάσιος Πανταζής.

Μαζί τους και ο -κατά την δικογραφία- άμεσος συνεργός στην δολοφονία Φύσσα και υψηλόβαθμο στέλεχος, κάτω από τον πυρηνάρχη στη Νίκαια, Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Οι δύο πυρηνάρχες έχουν παραπεμφθεί μαζί με τους βουλευτές ως μέλη της διοίκησης της εγκληματικής οργάνωσης πλην όμως αποδεχόμενο το δικαστήριο την πρόταση της Εισαγγελέως καταδικάστηκαν ως μέλη.

Οι πιο υψηλές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο με 13ετή κάθειρξη.

Η επόμενη ομάδα είναι ο έβδομος του πολιτικού συμβουλίου Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι δύο πυρηνάρχες και το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη .

Ακολουθούν εννέα κατηγορούμενοι, όλοι συνεργοί στην δολοφονία Φύσσα, που η συνολική τους ποινή είναι 9 χρόνια κάθειρξης. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και οι καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας , καταδικάστηκαν είτε σε καθείρξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλακίσεις 2 έως και 5 ετών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή, ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν.

Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής, τα λεγόμενα “μεροκάματα” όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή. Με τη συμπλήρωση, κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί