Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κρήτη (φωτο- βίντεο)

Με κεντρικό αίτημα την αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Εκπαίδευση αλλά και σειρά άλλων αιτημάτων εκατοντάδες εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα και μαθητές του Ηρακλείου συμμετείχαν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη συγκέντρωση έγινε και στα Χανιά.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ίδια ώρα σε όλες της μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρική την συγκέντρωση στην οποία κάλεσε η ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποιεί.

Δείτε για την Αθήνα: Στους δρόμους για την προστασία της δημόσιας Υγείας – Μεγάλες συγκεντρώσεις (βίντεο – φωτο)

Η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων ζητά την «θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς και γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Επιπλέον ζητά «μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών, 15 μαθητές ανά τμήμα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα».  Ακόμη, διεκδικούν «τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας καθώς και να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων». Τέλος ζητούν, προσλήψεις στο Δημόσιο, «κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κατάργηση  του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις».

Στην σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτύρονται για την διάσπαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο Ηράκλειο, οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι εκπαιδευτικοί, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές υγείας.

Τον παλμό ωστόσο στη συγκέντρωση στο Ηράκλειο δίνουν οι εκατοντάδες μαθητές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας στο Ηράκλειο.

Σε πέντε σχολεία του Ηρακλείου οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις, με σκοπό να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Πρόκειται για το 4ο λύκειο και τα γυμνάσιο 4ο, 9ο, 12 και 13ο. Καταλήψεις σχεδίαζαν και οι μαθητές σε πολλά άλλα σχολεία, αλλά τελικά δεν προχώρησαν, καθώς ενημερώθηκαν ότι οι καθηγητές τους θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Γ.Μακράκης: Μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι μαθητές ανά τάξη

«Είμαστε η μοναδική χώρα, που φέτος το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας, αυξήσαμε τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Δεν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση χώρας σε όλη την Ευρώπη, που έχουμε εικόνα. Και φυσικά πρόκειται για ένα μέτρο που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προτάσεις των ειδικών για την πρόληψη της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, ο Γιώργος Μακράκης, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ.Θεοτοκόπουλος».

Αναφερόμενος ειδικά στα αιτήματα για μέτρα πρόληψης της πανδημίας στα σχολεία ο κ. Μακράκης σχολίασε ότι «το μόνο μέτρο που λήφθηκε στα σχολεία σε σύγκριση με πέρυσι ήταν η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για μάσκες, ενώ με λιγότερα χρήματα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο αραίωσης των τμημάτων, που εξαρχής είχαν προτείνει στην κυβέρνηση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών».

(Φωτο και πληροφορίες από inotos.gr και ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 88,4)

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας ο Νίκος Ηγουμενίδης

«Δεν πρέπει να επιτραπεί να ανοίξει άλλο η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών-ασθενών ομάδων», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο έδωσε το παρών σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Συμμετέχοντας στην συγκέντρωση και στα πλαίσια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την οποία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην πρώτη γραμμή του αγώνα μπαίνει σήμερα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας. Η Κυβέρνηση που δεν ανέπτυξε ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της πανδημίας μέχρι και τον Μάρτιο, προσποιείται πλέον υπό το φόβο της γενικευμένης κατακραυγής ότι δήθεν στηρίζει την υγεία. Σήμερα, δεν χρειαζόμαστε «μπαλώματα» ή στροφή στα ιδιωτικά κέντρα υγείας, αλλά μια συνειδητή και ολόπλευρη θωράκιση των δομών της Δημόσιας Υγείας.

Το ίδιο και στην Παιδεία. Η μοναδική Κυβέρνηση στην Ευρώπη που εν μέσω πανδημίας αύξησε τοναριθμό των μαθητών ανά τάξη εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες. Εκτός από τις ορθές μάσκες, οι μαθητές έχουν ανάγκη από πόρους που θα κατευθυνθούν για νέες και σύγχρονες σχολικές τάξεις, για αύξηση του μόνιμου προσωπικού και για πλήρη εξοπλισμό. Η πανδημία δεν μπορεί άλλο να ωφελεί τους λίγους. Δεν πρέπει να επιτραπεί να ανοίξει άλλο η ψαλίδα πλούσιων και φτωχών-ασθενών ομάδων. Χρειαζόμαστε και θα παλέψουμε για μια αντίστροφη πορεία».

Αναλυτικά τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

♦ Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

♦ Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ.

♦ Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

♦ Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας.

♦ Προστασία των ευπαθών ομάδων.

♦ Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

♦ Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών.

♦ 15 μαθητές ανά τμήμα.

♦ Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

♦ Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

♦ Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων.

♦ Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας.

♦ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

♦ Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

♦ Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας.

♦ Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

♦ Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

♦ Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

♦ Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

♦ Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (αλλά και σε Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

♦ Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

♦ Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.

♦ Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

♦ Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.

♦ Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

♦ Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο.

Στα Χανιά

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα στα Χανιά πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπαιδευτικοί και μαθητές, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Φωτογραφίες από Χανιώτικα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί