Συνεχίζει να προκαλεί ένταση η Τουρκία- «Ξεκίνησε έρευνες» το Oruc Reis

Την έναρξη των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το πρωί της Τετάρτης. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως σήμερα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο.

«Παιχνίδια» με άνοιγμα-κλείσιμο του πομπού

Όπως μπορεί κανείς να δει στις διαδικτυακές πλατφόρμες για την ναυσιπλοΐα, το Oruc Reis φαίνεται να έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης του την Τρίτη το πρωί, όταν βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.

Στη συνέχεια ωστόσο, οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν να προσέγγισε το ακριτικό ελληνικό νησί ως και στα 20 ν.μ., πριν απομακρυνθεί ξανά. Τότε, όπως καταγράφεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες, το Oruc Reis δεν έδινε το στίγμα του, το έκαναν ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα δύο συνοδευτικά του σκάφη, το ATAMAN και το CENGIZ HAN, από ένα σημείο 25-30 ν.μ. νότια του Καστελλόριζου, πριν ξανακλείσουν και αυτά τους πομπούς τους. Κάπως έτσι, οι απλοί χρήστες του διαδικτύου δεν γνωρίζουν πού πήγε το Oruc Reis, αλλά κάθε κυβέρνηση, υπηρεσία και στρατός με πρόσβαση σε δορυφορικά συστήματα το βλέπει, πόσο μάλλον οι άνθρωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά και την θάλασσα της περιοχής.

Αυτό το «κρυφτό» είναι που δείχνει ότι ο Ερντογάν ίσως επιδιώκει ένα νέο επεισόδιο αντίστοιχο του περασμένου Καλοκαιριού, με ίσως θερμότερη ένταση. Όπως γράφει σήμερα η Αυγή, το ενδεχόμενο του… ατυχήματος βρίσκεται πάλι στην ημερήσια διάταξη και το παλιό δίλημμα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό: Πώς καλείται να υπερασπιστεί η χώρα τις “κόκκινες γραμμές” της; Αποκλειστικά με τα εργαλεία της διπλωματίας ή και με τη δύναμη της αποτροπής; Δεν είναι τυχαίο το ότι ο υπουργός  Άμυνας έσπευσε να επιστρέψει πριν από την ώρα του στην Αθήνα για να ενημερώνεται συνεχώς από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Οι νέες αρνητικές εξελίξεις έχουν κάνει τους πανηγυρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου για την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος ενώ δεν είχε επιβληθεί καμία κύρωση στην Τουρκία για τις πρακτικές της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε την Τρίτη στο θέμα αυτό ζητώντας πίεση για κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, αλλά και επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. και σε Κρήτη και ανατολική Μεσόγειο.

Μία ακόμη κίνηση της Άγκυρας που μοιάζει να αψηφά τους κανόνες της διπλωματίας, είναι η χρήση μίας κίνησης θετικής για την ίδια, εναντίον της χώρας που την προσέφερε. Έτσι, η απάντηση στην ευθεία καταδίκη του αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν η υπενθύμιση ότι η ίδια η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε υποβαθμίσει την σημασία του Χάρτη της Σεβίλλης, όπου καταγραφόταν η δυνητική ΑΟΖ των χωρών μελών της ΕΕ (δηλαδή κυρίως Ελλάδας και Κύπρου) στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, για «παλινδρόμηση» στη στάση που τηρούν στο θέμα των ερευνών του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και αποδίδουν τα αίτια της κλιμάκωσης της έντασης στην Αθήνα και την Λευκωσία. Μάλιστα, σύμφωνα με non paper, αποδίδουν στην ελληνική πλευρά σειρά από στρατιωτικές κινήσεις-προκλήσεις (οι οποίες περιλαμβάνουν μέχρι και… ασκήσεις σκοποβολής).

Την Τρίτη, εξάλλου, στην Λευκωσία και την Αθήνα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) Χάικο Μάας, ο οποίος είχε από νωρίς το πρωί δηλώσει μέσω twitter «την αλληλεγγύη και τη στήριξη» του Βερολίνου στη χώρα μας, αλλά τελικά στις δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους έδειξε ότι το Βερολίνο επιλέγει μην κάνει την παραμικρή αναφορά σε κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί